Thursday, February 19, 2009




Kurtág György

nagy sikerű koncertje a New York-i Carnegie Hallban és Washingtonban. A koncertről olvashatni: ITT és ITT

A koncert remélhetően lemezen is megjenik majd, nyilvánvalóan jobb technikai minőségben, mint ahogy a Magyar Rádió leadta.

Nem tudom megszokni azt a paternalista, bugyuta, fensőbbség tudatos ismeretterjesztő szöveget, ami - mint mostanában folyvást szokássá vált, bár most legalább nem idétlenkedtek mulattatásunkra - megszakította, sőt tönkretette a koncert légkörét, holott az alkalom és a művek is indokolták volna, hogy valamiképpen érzékelhetővé váljék: mennyire nagyszerű esemény történt a tengeren túl. Nem kell hülyének gondolni a hallgatót. Inkább többször és jó minőségben kell felidézni a műveket. Aki érti, annak nem kell magyarázni, aki nem érti, annak hiába magyarázzák.

Azt pedig végleg nem értem, hogy minek kellett közbeiktatni Bartók Kontrasztját, pusztán azért, mert azt valóban New Yorkban mutatták be 1939 januárjában. De ha már említették, akkor jó lett volna elmondani, hogy a bemutatón nem Bartók ült a zongoránál, hanem Petri Endre (itt az eredeti két tételes változat szólt, amelynek a címe is más volt: Rapszódia - Két tánc), majd 1940-ben a Columbia lemezcég felvételére már a háromtételes mű került, amin Bartók zongorázott. Vagyis tehát az ismert felvétel nem a koncerten, nem a bemutatón készült. - Ennyit az "ismeretterjesztésről", amely ezúttal inkább tompította az esemény jelentőségét.

No comments: