Wednesday, February 18, 2009






Kroó György emléktáblát kapott...

Nem vagyok híve az emléktábláknak. De belenyugszom: sokan csak ezeknek alapján tudnak arról, hogy valakik valamit csináltak. Hogy mit? Az emléktáblák vajmi keveset árulnak el arról, akiről állítják. Viszont a lakcímeket többnyire pontosan jelzik... Szóval: nem lelkesedem az emléktáblákért.


DE!


Ha mégis elválalnám, hogy emléktáblát avassak, nem mondanék túl bonyolult, még írásban is nehezen követhető szöveget; az itt következő mondatokat pedig feltétlen elkerülném:


"A múltnak, az emlékezés tárgyának -jelentős személyiségnek vagy korszakalkotó eseménynek -nincs szüksége az emlékezés helyeire."


"Kérem mindazokat, akik az emléktábla felállítását kezdeményezték, támogatták, és művészi munkával hozzájárultak létrejöttéhez, ne tekintsék szándékaik dezavuálásának s régen várt ünnepük elrontásának, amit mondandó vagyok: itt állok, másként nem tehetek, csak azt a képet adhatom vissza, amit az én belső lieu de mémoire-om őriz róla. Kroó Györgynek nemcsak hogy nincs szüksége külső emlékhelyre: azt hiszem, zavarba jönne, ha megtudná, hogy berendezik."


"Merészen, de a bántás leghalványabb szándéka nélkül megismétlem tehát: Kroó György nem igényli az emléktáblát. Hadd tegyem hozzá, az első pillanatban talán otrombának tetsző módon: bizonyos értelemben magam sem igénylem."


Szükség van annak felismerésére, hogy hol vagyunk, hol szólunk. "Tégy különbséget" - mondták a bölcsek...

No comments: