Wednesday, February 04, 2009



Eötvös Péter

As I Crossed A Bridge Of Dreams

Nagyon érdemes odafigyelni a Budapest Music Center (BMC) kiadványaira. Éppen mainapság, amikor a profit-orientáció és a haszon, valamint a tömegigény üli orgiáit, a BMC sorra vállalkozik olyas dolgok kiadására, amelyek fenti igérvények beváltását nem valószínűsítik.

Eötvös Péter új lemeze bizonyosan ezek közé a vállalkozások közé tartozik. Amint ez a helyzet a közelmúlt más műfajú - de legalább ennyire jelentős művének, Krasznahorkai László önmaga által elmesélt regényének ötlemezes kiadványa is.

Eötvös lemeze nemcsak azért öröm, mert nagyszerű zene, izgalmas mű, a régi - majdhogynem ősi - keleti kultúra és a ma, a jelen összekötése (ami már magában is jelentős álomhíd!), hanem azért is, mert a hangzással olyan kísérletet végzett, amely mostanában csak a leggazdagabb cégek repertoárjában lelhető fel, ott is ritkán. Miről van szó? Az opusz két lemezen jelent meg. Az egyik sztereo vátozatban a leghagyományosabb lejátszón is élvezhető. A másik (audio DVD!) viszont 5.1-es felvétel, ami azt jelenti, hogy a dráma hangzása a házimozira készült filmek hangzásának felel meg, ami még izgalmasabbá teszi az olykor sejtelmes mű hallgatását. Ezen a második lemezen aztán még a már-már klasszikusnak számító Eötvös mű, az elektronikus műhely bravúrja, a Mese is elhangzk az új technika lehetséges alkalmazásával (Molnár Piroska kitünő előadásában).

No comments: