Thursday, June 12, 2008

Az amerikai Harmonia Mundi gondozásában jelent meg

Karlheinz Stockhausen Stimmung című vokális műve Paul Hillier Theatre of Voices énekegyüttese hat tagjának előadásában (2007)

Az 51 "Model"-ből álló művet a szerző 1968-ban írta az Egyesült Államokban a kölni Collegium Vocale énekegyüttes megrendelésére. Az együttes a Rajnai Zeneiskola együttese volt, korábban a szerző is ebben az intézetben tanult. Az opusz szövege minimális. Elsősorban különböző istenek (görög, indiai, perui, azték, indonéz, polinéz, afrikai, egyiptomi stb. istenek) nevét ismételgeti repetitív módon. Mindössze két összefüggő szövegrészlet van benne, mindkettő a szerző írása. (A szöveg olvasható ITT) Ez a kiadás közli az eredeti német szövegeket, s az említett isteneket is felsorolja, pontos adatokkal.

A szerző hagyott bizonyos improvizációs lehetőséget az előadóknak, így az egyes előadások nem fedik pontosan egymást. A Paul Hillier féle változat az ún. Koppenhágai Verzió (2006). Ebből a felvételből részletek hallgathatók ITT!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A talán legismertebb felvétel a Gregory Rose vezette Singcircle előadása, amelyen maga a fentebb említett Paul Hillier is énekelt. [Ez a változat teljes egészében meghallgatható: ITT - a Stockhausen Stimmung.mp3 jelzetre kell klikkelni!]

No comments: