Friday, June 27, 2008

Újsághír:
Felavatták Wass Albert író egész alakos szobrát, Győrfi Sándor szobrászművész alkotását a debreceni Nagyerdőben, a Medgyessy sétányon.
~~~
Aligha van olyan magyar író, akinek annyi szobra, emlékműve volna országszerte, mint Wass Albertnek....
A második világháború idején folytatott tevékenysége (ezért - mint háborús bűnöst - távollétében halálra itélték) mindmáig tisztázatlan, rehabilitálásáért többször, többek folyamodtak, ám azok, akik elítélték, azt nem tartották indokoltnak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Néhány szó a "Wass Albert kultusz"-ról

Valójában nem szükségszerűen érdekes, hogy egy-egy alkotó egyes kérdésekről aktuálisan hogyan gondolkodott, mit mondott és így tovább... Ha - és ez a perdöntő - alkotásaiban színvonalas, rangos, nagy maradt. Sok példa van erre és sok tévedés, aktualizálás, indulat stb. lengi be a műveket.

Richard Wagner zenéi teljességükben zseniálisak. Wagner zsenije nélkül aligha volna elképzelhető a 20. század zenéje. Ugyanakkor írásainak egy részéből, kortársak megnyilatkozásaiból ismert, hogy előítéletes, gyülölködő, antiszemita, romantikus ember volt. "Tisztátalan világ a romantika. Nem akarom, hogy sok közöm legyen hozzá" - írta naplójában Thomas Mann (Küsnacht, november 27. péntek 1936.). Másutt pedig, amikor Wagner házát meglátogatta Tribschenben: "A bútorok jobb ízlésről tanúskodnak, mint amilyen a bérlőé volt...kísérővers a Siegfried-idillhez - csak azt lehet rá mondani: hm! - A patetikus giccstől a német fiúszerelemig szembeszökőek a félelmetesség és a hitlerség elemei" (Küsnacht október 13. szerda 1937). Ennek a bejegyzésnek utolsó mondata: "Vacsora után Walkür-lemezek, csodálatba merülve hallgattam őket."

Mindezek teszik világossá, hogy teljesen korlátolt gondolkodás, amely Wagner zenéjének izraeli előadásait tiltja, olyannyira, hogy a tilalmat Daniel Barenboimnak kellett feszegetnie, kevés eredménnyel...

A Wagnerrel kapcsolatos példa azért kerül ide, mert Wagner művei egy zseniális alkotó kompozíciói, egy alkotóé, aki ugyanakkor, ha nem is bűnös, de ugyancsak gyarló ember volt (lásd még: ITT)

De idézhetnénk a zseniális költő, Ezra Pound, példáját, aki egészen a fasizmusig jutott el. Irodalmi, művészi jelentőségét mégsem vitatják.

És akkor Wass Albert, akinek az aktuál-gondolkodás egyesei újra-meg-újra szobrot akarnak állítani - s hozzá mint valamiféle "irófejedelem"-nek! Mások tiltakoznak ez ellen, mondván, Wass Albert háborús bűnök miatt kényszerült az emigrációba.

Ha Wass Albert művei zseniálisak lennének, akkor művészi megbecsülésének semmi akadálya nem lehetne. Csakhogy Wass Albert nagyon gyenge író volt. Szövegeinek nagy része propagandisztikus, színvonaluk alacsony. Semmi esetre sem szolgálnak rá arra, hogy Wass Albertet az irodalom valóban nagyjai között emlegessék. Sok szöveg, amely mostanában olvasható róla, óvatoskodva próbál ehhez a végkövetkeztetéshez elaraszolni. Még Ágoston Vilmos alapos és színvonalas munkája sem elégséges ahhoz, hogy az "illetékesek" végre tudomásul vegyék: mindössze egy gyenge "szövegfaragó" politikai szentté avatása történik mostanában...

No comments: