Sunday, June 22, 2008





~ 107 éve született és 34 éve halt meg. A két adat önmagában nem sokat mond, csak mifelénk kelt döbbenetet, hogy a világ egyik legizgalmasabb zenei kísérletezőjét (zeneszerző, gondolkodó, hangszerépítő - szokták mondani róla), akit a legnagyobbak elismertek és tiszteltek, mint a magyar származású Ligeti György is, vagy a roppant érdekes fiatal muzsikus, Marc Sabat, aki három korált írt Partch emlékére - egyszóval mifelénk még csak a nevét sem ismerik...

De sajnos - ez nem meglepő. A mi művészeti köreink folyvást mással vannak "elfoglalva". Rádióink, televízióink sokszor hangoztatott "naprakészsége" naponta bukik meg.




Két DVD került hozzám a közelmúltban, amelyeken a nagyszerű amerikai (USA) komponista portréja és zenéje, filmre vett dramatikus opuszai ismerhetők meg. Olyanok, mint a U.S. Highball, vagy a frenetikus Barstow, amely egy kaliforniai sztrada-menti "pihenő" falfirkáit, feliratait zenésíti meg. Vagy a Castor and Pollux, a The Dreamer That Remains, a Delusion of the Fury. De fogalmat alkothatunk azokról a hangszerekről is, amelyeket Partch fejlesztett ki.

Néhány Partch CD...

A Kronos-lemezbe bele lehet hallgatni

(U.S. Highball) ITT

No comments: