Sunday, October 12, 2014

John Adams

The Gospel According to the Other Mary

 Akárcsak 2000-ben, Adams most is nagy hagyományú témát dolgoz fel Peter Sellars librettójához. De amint akkor az El Niño esetében, most is a múlt és a jelen összekapcsolhatósága érdekli. Ez a hagyományosan gondolkodó hallgatót zavarhatja, akár meg is botránkoztathatja, ám tudomásul kell vennie, hogy a szent iratok korszerű értelmezése nem Adams találmánya. Így bánt a passiókkal Mauricio Kagel, s a Bach évfordulóra írt passiók sem voltak a megszokott keretben (különösen ha Tan Dun vagy Osvaldo Golijov műveire gondolunk). 

El Niño című operájában Adams emberközelben ábrázolta a szent családot,  s merészen József szemével nézte az eseményeket.

Itt - ebben a "gospelben" - is az egész család veszi körül Jézust, s az eredetileg kategorikus tulajdonságokkal megismert szereplőket modern, a mai pszichológiával értelmezhető bonyolultságukban kelti életre.

Így lesz például Mária Magdolnából "megreformált" prostituált, "a szárnyával keresztre feszített madár" (Rosario Castellano szövege). Az egész libretto az evangélium szövegén kívül számos régi és modern szerző szövegét összeolvasztja (például Hildegard von Bingen vagy Primo Levi írásai).

Itt az első felvonás első jelenetét idézem (ebben hangzik el Mária Magdolnáról a fent idézett szöveg). A karmester: Gustavo Dudamel.


No comments: