Monday, September 20, 2010

Szabó Ervin ~
˙
nem szorul mentegetésre.
˙
Szabó Ervin ~
˙
védelemre szorul.
˙
Védelemre, akár a városa - Budapest -, amelyet éppen megfosztani készülnek egy történelmi részletétől...
˙
Szabó Ervin a Fővárosi Könyvtár teremtő munkatársa, igazgatója volt. Ellenezte a világháborút, s abban részvételünket. Ellenezte, hogy a munkások számára gyengébb színvonalú könyveket tartsanak a könyvtárak. Színvonalas könyvtárhálózatot alakított ki, megindította a Budapesttel összefüggő anyagok gyűjtését. Tudós munkássága volt a könyvtár- és a társadalomtudományok terén.
˙
És igen! Anarcho-szindikalista volt. A 19. és 20. század fordulóján! Akkor Szabó Ervin felfogása azt jelentette, hogy a szakszervezeteket kell erősíteni. Üdvözölte az 1917 novemberében volt októberi forradalmat annak egy éves fennállásán belül, hiszen 1918-ban Szabó Ervin meghalt. Sajátos az októberi forradalmat utólag Lenin-puccsnak nevezni. A cári önkényt leváltó forradalom nem kárhoztatható az azt követő diktatúra, a tisztogatások, a törvénytelenségek miatt. Azoknak idején Szabó Ervin már nem élt. Amint nem érte meg a kommunista párt magyarországi megalakulását sem, tehát aligha lehetett szélsőséges kommunista.
˙
Tudós könyvtáros volt. Munkájának jegyeit máig őrzi a könyvtár. Több mint fél évszázada az ő nevét viseli a Fővárosi Könyvtár.
˙
Most meg akarják változtatni a nevét. A „kultusz”-államtitkár is megszólalt az ügyben. Ő a maga részéről Hamvas Béla nevét javasolja.
˙
Én úgy érzem: nem szabad senkinek a nevét azzal meggyalázni, hogy egy érdemes tudós lekapart nevének a helyébe írják!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Egy analóg történet:
˙
1946-ban Párizsban a Boulevard de la Villette nevét Place de la Bataille de Stalingrad-ra változtatták. Az ottani metróállomás neve Stalingrad lett. 1946-ban! Amikor már tudottak voltak a tisztogatások, amikor a nyugati világban tudták-ismerték Sztálin tevékenységét. De a sztálingrádi csata az orosz nép nácizmus elleni élet-halál harcának a szimbóluma lett a világ szemében.
˙
S amikor Sztálingrád nevét Volgográddá változtatták, a párizsi metro a sztálingrádi csata emlékére továbbra is Sztálingrád nevét viselte. S viseli azóta is, akármilyen irányultságú kormánya legyen Franciaországnak.

No comments: