Friday, January 15, 2010

Hans Heinrich Eggebrecht
ˇ
A Die Zeit 2009. december 17-i számában olvasható terjedelmes cikk a közmegbecsülésben élt német zenetudósról.
ˇ
Műveit több nyelven (magyarul is) kiadták, forrásértékű kutatásait akadémiai tagként, professzorként elismeréstől övezetten végezte. Egyik szerkesztője volt a világhírű Brockhaus lexikonnak...
ˇ
1999-ben, nyolcvanéves korában halt meg.
ˇ
Szimferopolban 1941 december 11-én, 12-én és 13-án - három nap alatt - több mint 14 ezer zsidót mészároltak le. A tömeggyilkosságot a Feldgendarmerieabteilung (tábori csendőrség) tagjai hajtották végre. Ezekbe az egységekbe "megbízható" személyeket soroztak, önkéntes jelentkezés alapján.
ˇ
A legújabb közlemény szerint Eggebrecht professzor egy ilyen egység tagjaként részt vett a tömegmészárlásban. Olyan tökéletesen szervezte további életét, hogy senkiben fel sem vetődött a gyanú: kiről van szó tulajdonképpen.
ˇ
Sok minden merül fel az emberben a hír hallatán. Legjobban szeretném, ha kiderülne: a hír nem igaz, összekeverik a nagynevű professort valakivel stb.
ˇ
Ezt a reményemet egy a német újság cikkéhez írt komment (online) oszlatja el: "Társadalmunk tele volt és van kis és nagyobb Eggebrechtekkel. Mostanában a felszínre kerülnek és mind arcátlanabb és mind nyíltabb idegengyűlöletükről és rasszizmusukról ismerhetők fel".
ˇ
Az már kutató szakemberek feladata lesz, hogy - ha a hír igaz - kiderítsék: hogyan is élt Eggebrecht! Vajon megtartotta-e gyilkos megyőződését, s csak a megtorlás elkerülése végett élt némaságban, miközben szorgalmasan és magas színvonalon dolgozott? Vagy megbánta, de nyíltan nem merte vállalni tetteit, s "vezeklésként" írta értékes dolgozatait, könyveit?
ˇ
Nekem legutóbb Elie Wiesel juttatta eszembe: a legnagyobb bűnösök között nem egy magasan képzett, humánus tartalmú művészeti termékek - zene, irodalom stb. - iránt érdeklődő, sőt mindazokat jól értő személy van.
ˇ
Ami a legszomorúbb: azt a csekély reményt és bizakodást kezdi ki az ilyen történés, ami még megmaradt. Azt a hitet, hogy vannak még tiszta, értékes emberek. A bizalom falait rombolja a tíz éve halott gyilkos tudós esete.

No comments: