Saturday, December 26, 2009

mr7 (ITT)

Jó kezdeményezésnek tetszik, hogy a magyar rádió külön adóval kilép az internetre. Az mr7 - az igéretek szerint - felerészt népzenét, felerészt pedig operettet és magyar nótát sugároz.

Ahhoz még rövid idő van az új adó mögött, hogy tartalmát elemezni lehetne. Mindenesetre csúszós talaj, amelyen népzene és magyar nóta egymás mellett jelenik meg.

Koncepcionális kérdés ez. Óvatosságból idézem Bartók Béla világbakiáltott aggodalmát 1921-ből (Az irás eredetileg franciául jelent meg 1921-ben [La Revue Musicale], magyarul a Bartók Béla Összegyűjtött irása/I. című kötetben látott napvilágot [Zeneműkiadó, Budapest 1966. 91-100. oldal]):

Gyakran összetévesztik az igazi népdalokat a népies műdalokkal. Ez utóbbiak szerzői bizonyos, általában a városból hozott, zenei műveltséggel rendelkeznek; túlnyomó­részben dilettáns muzsikusok; innen ered, hogy dallamaikban nyugati zenei közhelye­ket kevernek tulajdon népzenéjük egzotikus sajátságaival. Ezért, ha ezek a dallamok őrzik is az egzotikumnak valami halvány nyomát, túlságosan közönségesek ahhoz, hogy önmagukban értékesek legyenek. Ezzel szemben az igazi népi dallamokban ál­talában valóban tökéletes stílustisztaságot találunk. (92. oldal)

A magyar zenehallgatók "tömegei" - s várhatóan nekik szánja műsorát a rádió - rendre összekeverik a népzenét a magyar nótával. Ha az adó is így tesz (bárha óránkénti váltásban igyekszik külön tartani a műfajokat), akkor az eredmény éppoly katyvasz lesz, mint ami az egész rádió "megújított" formáját jellemzi. Minthogy már a beharangozó szerint is archív anyagokat használnak majd, új műsorok nem készülnek - félő, hogy az internetes rádió kötelező frissessége éppúgy elmarad majd, mint az a rádió egészében tapasztalható. Az operett idesorolását pedig a hallgató arculcsapásának tartom, mert a műfajnak a fentiekhez jószerint semmi köze. Ezt az aggodalmat támasztja alá a rádió "alcíme" is (Dalok és dallamok), amely éppen olyan idétlen és tartalmatlan, mint a többi adó szakadatlanul ismételgetett "szlogenjei"...

De egyelőre örüljünk!...

Ami viszont tény: az internetes adó internetes portálja olyan ronda, hogy az a rádió többi honlapjainak megjelenését is "alulmúlja". Akár egy népiskedő tulipános láda. Tömény, rossz ízlésről tanúskodó giccs... Alig érthető, hogy miért nem képesek olyan internetes helyet teremteni, amely jó a szemnek, egyszerű is, jól használható is és így tovább.

A Real Player nem támasztja föl minden esetben, frissítést kér. Célszerű a Winamp-pal próbálkozni, amely egyből felismeri az élő adást...

No comments: