Monday, June 14, 2010


György Péter
˙
azt mondja, hogy az új "média-mischung" (v.ö. katyvasz) teljesen értelmetlen, mégha az is a politikai célja, hogy erős kézben tartott, központosított média álljon a hatalom rendelkezésére.
˙
Ugyanakkor azt is mondja, hogy például a Kossuth Rádió (pontosabban MR1Kossuth Rádió!) a leghallgatottabb média ma Mgyarországon...
˙
Másfelől viszont az internetet nem lehet korlátozni, vagyis az egész erős kéz inkább tragikomikus, mint komolyan vehető ötlet.
˙
Persze valóban nagyon sokan ma már az interneten tájékozódnak, de azért még többen a médiákra szorulnak rá, akármilyen pocsékok is azok. Ráadásul a nézettség-hallgatottság mérése általában nem tűnik differenciáltnak. Azonkívül az internet sem egyértelmű "megváltás", hiszen jelentősen több marhaság és gazemberség fér bele, mint az egész egyéb, hagyományos médiákba.
˙
Akkor hát!?
˙
Engem a médiákból elsősorban a kultúra érdekel mert ezt tartom legfőbb feladatuknak, s ha csak ezt nézem, akkor a dolog tragikus. Akkor is az, ha a nézettség-hallgatottság vonatkozásában a kultúra java nagyobbat bukik, mint némely párt a választásokon. Az úgynevezett értéket mindig kevesebben preferálják, mint a laza szórakozást, a horrort és hát - valljuk meg - a "jófajta" manipulációt.
˙
Ugyanis az egész izgatottságban erről van szó. Ha egy manipulációs akció nem sikerül (s erre mostanában van példa), akkor marad az erős kéz magában. De informálásra hosszú távon ez valószínüleg kevés, sőt - hogy úgy mondjam - bajt okozhat.
˙
Az egésznek az az eredménye, hogy a progresszió máris láthatóan és tapasztalhatóan az internetre szorul, arra a médiumra, ahol az ostobaság és gazemberség is bőséges helyet kap. Mert az interneten a helyet az ott szereplők nem kapják, hanem van nekik helyük, bármennyi rémálom veszi is körül őket.
˙
Vagyis: akinek némi átérzési készsége, szemlélete, politikai és egyéb műveltsége, ráadásul intuíciója is van, az az interneten sokkal többet tudhat meg, mint a médumok teljes hagyományos egészében. (Ez persze - mint már említettem nem jelenti azt, hogy az internet veszélytelen megváltás.)
˙

Alighanem ez az egyik fő oka annak, hogy világszerte (hol itt, hol másutt) azon spekulálnak, hogy miként lehetne az internetet korlátozni. S mindjárt itt az álságos manipuláció: erre azért van szükség, mert az internet veszélyeket rejt magában, s még az is nagy kérdés, hogy az interneten hová lehetne tenni a sárga karikás számot (felhíva az érintettek figyelmét, hogy ez nem nekik való, tehát megnézendő). Éppoly nevetséges ez, mint amikor az interneten bizonyos sikamlós tartalmak megtekintéséhez kattintani kell egy helyre, s ezzel azt valljuk meg, hogy nagykorúak vagyunk... A nagykorú ugyanis sajnálatosan sokszor arról ismerszik, hogy bármilyen marhaságot bevesz.
˙
Tényleg, mikor leszünk végre mentálisan szobatiszták?...
˙
Egyéb szempontok: ITT

No comments: