Friday, August 19, 2011

Marcin Masecki
[*1982]

Furcsa az egész. A hangszermegnevezés a biográfiában: wurlitzer és zongora. A sajtófotók: kiadója honlapján beöltöztetett "mesefiguraként", egy másikon rajzolt bajusszal, a harmadikon turbánban és atlétatrikóba betűrt nyakkendőben, a negyediken óriásira torzított fogakkal. A fizimiska: pont, mint egy britpop zenész, csak éppen tenisz shortban.

A karrier: 12 évesen már saját triója van és rendszeresen hívják menő helyekre jam sessionökre, majd csatlakozik az Alchemik zenekarhoz (4 CD-t rögzítenek és számos európai turnén vesznek részt), mellyel 16 évesen már megnyerik a rangos Jazz Hoeilaart Competitiont Belgiumban, ő pedig a legjobb szólista díját kapja. Közben párhuzamosan végzi a jazz és a klasszikus tanszakot, szintén 16, amikor Rachmaninov 2. zongoraversenyével koncertezik.
 18 évesen felveszik a bostoni Berkley-re, a diploma után visszatér Varsóba, ahol az improvizatív színtér aktív szereplője lesz, Tomasz Stankótól kezdve szinte mindenkivel játszik, megválasztják "a lengyel jazz jövőjének legnagyobb reménységévé"; 2005-ben megnyeri a Nemzetközi Jazz Zongoraversenyt Moszkvában. Időközben egy időre kiköltözik Londonba, jelenleg pedig argentin származású felesége okán Buenos Aires és Varsó között ingázik.
A zene: 2005-ben megalakítja a TAQ nevű improvizatív jazztriót, 2008-ban énekes feleségével a Paristetrist, egy avantpop triót, melyet 2009-ben az "Év lengyel zenekarának" jelölnek. Ezen formációk mellett számos lemezfelvételen működik közre, majd első szólólemeze 2009-ben Bob címen félórás kicsavart Gesualdo-blokkal, a következő rá egy évre John cím alatt lát napvilágot. 2011 nyarán jelenik meg új "weirdojazzish" (furajazzes) szextett CD-je, a Profesjonalizm: Chopin, Chopin, Chopin; továbbá három éve dolgozik Bach monumentális művének, A fúga művészetének felvételén.
A kritika: "Masecki zenéje koncentrációt, képzelőerőt és a megszokott jazz-hallgatással való szakítást igényel." (Jazz Forum) "Szóló produkcióit nehéz megemészteni, néha úgy hangzik, mint amikor egy komisz kölyök értelmetlenül püföli a zongorát. Aztán egyszer csak kiderül az a kifinomultság és virtuozitás, amely csak az erős klasszikus műveltségű, kiváló zongoristák sajátja. Bizonyosan az egyik legérdekesebb fiatal művész a lengyel színtéren." (polish-jazz.blogspot.com)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fentieket a BMC honlapjáról vettem át. Masecki tudása, stílusa és zenei felfogása elképesztő. Mindent tud. És mindent magára alakít. Igazi teremtő előadó. Nehezen mondanám (a fentiek is okot adnak rá) dzsessznek. Az alternatív zene megjelenése. Egymagában bizonyítja, hogy mennyire más és több a zene, mint az ortodox kaloda hívei gondolnák. 
Szeptember 8-án a Trafóban élőben is meghallgatható.
Itt a lemez címadó számát - Bob - hallgathatjuk:

No comments: