Saturday, August 06, 2011

Cage & Nancarrow


A dupla lemez igazi különlegesség. A cím megtévesztő, mert a két zeneszerző művein kívül még tizenegy – más zeneszerzőktől származó – rövid mű is megszólal. Igaz, valamennyi Cage szellemében, egyesek egyenesen Cage emlékére.


A lemez elsősorban zongoraműveket, mindenekelőtt preparált zongorára írt szerzeményeket szólaltat meg, de helyet kap az elektronika, a zongorahang elektronikán átszűrt változata, sőt egy számban még ének is hallható.


Joanna MacGregor kitünő zongorista. A legkülönfélébb feladatokat bravúrosan adja elő. Az első lemez kizárólag Cage szerzeményeket mutat be, a másodikon Cage és Nancarrow szerzeményein kívül számos kompozíciót hallgathatunk. Cage szellemén kívül ezeket a rövid darabokat az is összeköti, hogy MacGregor a Liverpool Hope University tanáraként maga köré gyűjtve az ottani zenészeket, s meghíva más kortárs komponistákat egy koncertet készített elő. Ez a hangverseny a Perilous Night címet viselte (Cage egyik zongoraművének címét). A koncert lemezfelvétele már seholsem kapható. Viszont ez a lemez – egybegyűjtve az 1991 és 2011 között készült felvételeket, lényegében visszaidézi a koncert anyagát.


Az itt hallgatható montázs a következő művekből készült:


1. John Cage: Bacchanale
2.  Robin Hartwell: Piano Piece No. 2 (Cage nyomán)
3.  Matthew Fairclough: Inside Out
4.  Django Bates: You Live and Learn (benne a szerző kislányának – Lulu Bates – hangja)
5.  Stephen Pratt: Three Studies on Cage/No. 3
6.  Jonathan Harvey: Hommage to Cage, à Chopin (und Ligeti ist auch dabei)
7.  Mary Black: Dead Sheep
8.  Talvin Singh/Joanna MacGregor: Endgame (Talvin Singh tablán játszik)
9.  Conlon Nancarrow: Prelude and Blues (Prelude)
10. John Cage:  Bacchanale



No comments: