Saturday, March 05, 2011

Kocsis Zoltánnak ~ megbecsülés helyett !

Cogito, ergo timeo. Timeo quia sum. Ego nihil timeo quia nihil sum: Gondolkodom, tehát félek. Félek, minthogy vagyok. Semmitől sem félek, minthogy semmi vagyok.
~~~~~~~~~~
Spinoza ~ Politikai tanulmány

… hogyan kell
megszervezni egy társadalmat,
……………….
hogy zsarnokuralommá ne fajuljon
s a polgárok békéje és szabadsága
sértetlen maradjon?


Non ridere, non lugere neque detestari, sed intelligere - nem kinevetni, nem is siránkozni, sem gyűlölni, hanem megérteni.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
˙
Tóth Imre: Zsidónak lenni Auschwitz után ~ Pont Kiadó, 2001.

A zsidók, felfogásom szerint, nem képeznek sem egy egységes területet elfoglaló, sem egy egységes nyelvet beszélő, vagy egyetlen egy társadalmi osztályból álló népet, még kevésbé egy fajt. Számomra az izraelita felekezeti hozzátartozás sem meghatározó erejű. És mégis, világosan megkülönböztetett emberi közösséget alkottak mindig, és alkotnak ma is, melynek tapintható egysége nem hogy nem áll szemben az emberi nem egységével, de hatalmas sokféleségén belül sokkal inkább az emberi nem egységének közege és előmozdítója volt mindenütt, ahol laknak, illetve laktak. Valójában társadalomtörténeti státuszuk páratlan és rendhagyó, erre a történelemben fellépett egyetlen más emberi közösség viselt dolgai sem rímelnek. És mégis létezik egy fogalom, mely jellegüket pontosan megjelöli: a mediáció, a közvetítés fogalma.
…………………….
Kétségtelen, hogy a közvetítés sajátos rátermettség, képesség, hajlam kérdése.
˙
Alapkompetenciája: intelligere, megérteni-tudás, empátia, a mindkét fél, a barát és az ellenfél szempontjaiba való beleélni tudás, az azonosság és a másság egyidejű megértése, az önmagammal és a másik személlyel való azonosulás képessége.
~~~~~~~~~~
[Vö.: ITT ]

No comments: