Saturday, March 05, 2011

Muszorgszkij ~ Egy kiállítás képei
˙
Kedvenc lemezboltomban szerencsésen sikerült megkapnom az opusz felvételét Vladimir Ashkenazy előadásában. A lemezen előbb Ashkenazy játssza el az eredeti zongoraművet, majd Ashkenazy hangszerelésében hallgatható Muszorgszkij műve. Érdekes a CD retro kivitelezése.
˙
A felvétel azért érdekes, mert a művet eredeti formájában is ritkán hallani, zenekari változatai közül pedig a Ravelé a legismertebb.
˙
Az alábbiakban egy kis ízelítőt állítottam össze . A promenád és az első kép (A gnóm) változatai.
˙
1. Ashkenazy adja elő az eredeti zongoradarabot.
˙
2. A Philharmonia Zenekar Ashkenazy vezényletével, Ashkenazy hangszerelésében adja elő a művet. A felvétel 1983-ban készült.
˙
3. A Philadelphia Zenekar adja elő Lucien Cailliet hangszerelésében, Ormándy Jenő vezényletével a zenekari változatot. A felvétel 1937-ben készült.
˙
4. Szvjatoszlav Richter adja elő az eredeti zongoraművet. A felvétel technikailag meglehetősen gyenge (Szófiában készült koncertfelvétel, 1958-ból), de többek szerint a mű minden idők talán legtökéletesebb előadása.
˙
5. A zenekari változatot Ravel hangszerelésében Claudio Abbado vezényletével a Londoni Filharmonikus Zenekar adja elő. A felvétel 1981-ben készült.
˙

No comments: