Monday, January 10, 2011

I am going magyarni…

(Örkény István -Egyperces novellák ~ Nézzünk bizakodva a jövőbe! -: …a „magyar" szó – potom száztizenöt év alatt – igévé változik… ha valaki Londonban így szól: I am going magyarni [vagyis szó szerint: megyek magyarni] , ez azt jelenti: „Ahhoz az isteni nőhöz, akit ott látsz, most odamegyek, megszólítom, belekarolok, hazaviszem és…[itt egy csúnya szó következik].)

[Lábjegyzet! – Ha Örkény kiírta volna azt a "csúnya szót", akkor kisebb hatást keltett volna. Így ütősebb! Nem szemérmesebb, nem álszent, hanem egyszerűen felerősített! Ha nem szabad kimondani a „csúnya” szavakat, akkor az azokat helyettesító három pont vagy füttyentés válik erőssé. Tiltsuk hát be a pontokat és a füttyögést! Tiltsunk be mindent!]

Mármost következzék az immár ötvenkét éves Ice-T. Büntetés jár érte a Tilos Rádiónak! Az amerikai rapper és színész pályafutását, sőt a kétségkívül kemény szövegű inkriminált szám értelmezését ezúttal a lényeget tartalmazó linkekre bíznám (ITT és ITT) , ugyanis nem Ice-T-ről és az ő szövegéről van szó. Éppen úgy nem, ahogyan a nyolcvanas években az A.E. Bizottság kitünő számának esetében történt (Kalandra fel című lemez, a szám címe: Szerelem), amelyet a Magyar Rádió akkori elnökhelyettese kategorikusan letiltott, mondván: mi az, hogy „izzad a tenyerem”, meg hogy „szeretnék egy jó nagyot”.

A két eset analógiája egyetlen rövid szóban foglalható össze: hülyeség. Igen, a hülyeség kapcsolja össze rendszerektől, nemzetektől és generációktól függetlenül a hülyéket. Aki ilyesmivel foglalkozik, az hülye. Vagy gazember – tessék választani.

Különösen érdekessé teszi a dolgot, hogy az említett két esetben az ifjúság, a gyermekek rossztól való féltéséről van szó. Mondom: szó! – mert valójában természetesen nem erről van szó.

De maradjunk az ifjúságért érzett aggodalom nemes mezején. És röviden!

Az ifjúságot - meggyőződésem szerint – nem lehet tiltásokkal, korlátozásokkal, „neveléssel” és hoffmannrózsákkal megvédeni. Ezekkel csak tönkretenni lehet az ifjúságot. A tévében ugyan külön felhívják az ifjúság figyelmét arra, hogy mi árt neki (lásd a képernyő sarkába tett karikás számokat), ám erre csak esetlegesen hallgatnak, vagyis csak lassacskán nézik meg ezeket, mert tudják: a felnőttek hülyék, nemigen tudják, mitől kell védeni az ifjúságot.

Büntetendővé vált a „Való Világ” nevezetű tv műsor is.

És itt jutunk el az én cezúrámhoz. Nekem például Ice-T-vel nincsen semmi bajom (az egykori A.E. Bizottsággal se volt). Ice-T bizonyos értelemben és felfogás szerint a maga idején progresszív volt, a Való Világ pedig számomra nem az. De egyetlen dologtól nagyon óvakodnék. Attól, hogy megtiltsam a Való Világ sugárzását. (Ebben a vonatkozásban fontos véleményt lásd: ITT!) Nem akarok kitérni arra, hogy mi mindent kellene betiltani az én ízlésem szerint (kocsmák, alkohol, Szentpéteri Csilla, André Rieu stb.)… Hova jutnánk ezzel? Bárhol elmondom, hogy ezek a dolgok – véleményem szerint – rosszak, de hogy betiltsák? Az ellen tiltakozom. Hogy egyesek "keresztényi szellem"-ben feljelentésekre buzdítanak? Attól undorodom!

Itt van a nagy tévedés.! A hoffmanrózsák bűnös tévedése! Az a rettenetes tévhit, hogy csak a konkrétan célba vehető dolgokkal kell törődni. Miközben a végrehajtók ízetlensége "virágzik"!

˙
Ugyanis azt kellene kitalálni, hogy a fiatalok ne ártsanak önmaguknak. Erre kellene valamiként „tanítani” az ifjúságot. Bonyolult dolog! Nagy szellemi és gazdasági erőfeszítéseket követel. A fiatalok (és öregek) ízlése, vonzalmai, tevékenysége stb. tilalmakkal ideig-óráig korlátozhatók ugyan, de a hülyék – hülyék maradnak. Azt a módszert kellene kitalálni, hogy ne a hülyék mondják meg: mi a hülyeség. Hogy ne szempontok szerinti szabályozás működtesse az agyakat. Hanem mondjuk – közhelyszerűen – a szabadság. Az pedig bizony kockázatos dolog. De megérné.

Így fogunk élni – írja Örkény István -, addig, ezt a pár évet, ki kell bírni.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Konkrétan:
˙
Az eddig magyarul hozzáférhetetlen kemény szöveg a médiahatóság levelében értetlen, gyatra fordításban és hiányosan olvasható ( ITT ). Nyomatékkal hívom fel a figyelmet a szövegértelmezés tekintetében újracsak Szakács Zoltán differenciált fejtegetésére.
˙
Vitatkoznék - miközben megértem - Csabai Gáborral, a Tilos Rádió vezetőjével a HVG-nek adott interjúval. Ugyanis - ismétlem - nem a tavaly szeptember 2-án (!) sugárzott szám szövegével van itt baja bárkinek is. Az olyan, amilyen, a műfaj elbírja, a világ ismeri és vitatja vagy elfogadja. De hogy januárban egy szeptemberi műsort elővenni!? Hát a lóláb tipikus esete!
˙
Amúgy pedig a Médiahatóság nagyot dobott: megint a fél világ képed el kis honunk történésein. Ice-T meg nagyot nevet azon, hogy ingyen világreklámot kap egy már-már elfeledett száma (állítólag nevetve meg is köszönte!).
˙
Hol a határ? Mi várható? Hiszen az, hogy valamit jónak vagy rossznak tartunk, az mentalitásunktól, neveltetésünktől, ízlésünktől és még ki tudja hány dologtól függ. Mást tilt a pápa és mást egy diktátor, megint mást egy kispolgár és mást egy anarchista, mást egy tánctanár és megint mást egy hoffmannrózsa. Folytathatnám...
˙
Nagyon érdekes volt meghallgatni a Klubrádió műsorában a két vád alá helyezett műsort képviselő vezetőket. A Tilos vezetője egy szabad ember gondolkodásáról tanúskodott, az RTL Klub vezetője egy gazdasági érdekektől vezérelt - "meghajló" - attitűd szócsöve volt.
˙
A vélemény diktatórikus intézkedések, tiltások keretében történő érvényesítése szörnyen veszélyes. Inkviziciós előítéletekkel nagyon nehéz vitatkozni. A máglyák füstje mindenkit fojtogat! Mindenkit! Azokat is, akik lángra lobbantják a máglyákat...
˙
S ha már az ifjúság - mi több, a teljes népesség - erkölcsi védelméről beszélünk, szeretném felhívni a jóindulatú, akár éppen a keresztény értékrend szerint gondolkodó közönség figyelmét Bayer Zsolt munkásságának "jelentős részére"!...
˙
(Itt egy csúnya szó következik)

No comments: