Saturday, July 17, 2010

Hatos
Váradi Júlia beszélgetett Szőcs Géza kulturális államtitkárral (miniszterrel)...
˙
A manipuláció magasiskolája.
˙
Azt a képzetet kelti, hogy van egy nyomuló, senki véleményét ki nem kérő, autokrata államvezetés, s ezen belül van egy kedves kulturális mackó, aki mitse tud minderről, sőt a riportertől érdeklődik, hogy hol történtek kirúgások. A Nemzeti Színház igazgatójának kirúgásáról még szó sem volt, legfeljebb Szőcs Géza egyéni véleménye, hogy az Alföldi féle kísérletezésnek nem a Nemzeti Színházban van a helye.
˙
Amúgy - tisztelettel: hol van a helye? Én ugyanis - életkoromnál fogva - még emlékszem a régi Nemzetire (Blaha Lujza tér: "hétre ma várom a Nemzetinél, ott ahol a hatos megáll"), s ott bizony jóval nehezebb politikai körülmények ellenére mindenféle csoda történt (Major igazgató úr brechti koncepciókat dédelgetett például). Szóval: így kell tökéletes trükk keretében bejelenteni, hogy Alföldi menni fog, anélkül, hogy egyetlen szóval azt mondtuk volna, hogy menni fog.
˙
Aztán meg, hogy nincsen érték, a külföld legfeljebb a magyar zenét ismeri (egyébként a ma élő legkiválóbb magyar zeneszerzők külföldön élnek, Kurtág a rendszerváltás után telepedett át Franciaországba, s ha Eötvös Péter itthon szeretne valamit csinálni, akkor alaposan beveri az orrát).
˙
Ez most majd másképpen lesz? Meg hogy a mai magyar irodalom nem ismert külföldön?
Esterházyt tucatnyi, sőt több nyelven olvassák szerte a világon, vagy Nádast, Kertész Imrét (mellesleg Nobel-díjat kapott), Spírót.
˙
Milyen irodalom mellőzésére gondol vajon Szőcs Géza?
˙
Aztán meg: nagy ország kis ország - nem mérhető azonos mértékkel kulturális téren? Azt hiszem Irország adta a legtöbb Nobel-díjas írót a világnak. S nekünk is van Nobel-díjasunk, persze magyar nyelven ír, míg az Írországbeliek angolul, franciául. De Pasolini például a friuli nyelven írt verseivel világhírű lett azért.
˙
Soha nem látott Márai-kultusz van világszerte (aminek magam részéről nem örülök annyira, de ez másodlagos).
˙
Azután meg a genetika. Aminek a gyanús szagát nem lehet tagadni. Szóval büdös! Maga Szőcs Géza is azt mondja, hogy genetikailag minden ember minden emberrel összefügg. Akkor meg mi az értelme éppen magyar honfitársaink genetikai hovatartozását firtatni, amiből ráadásul aligha jön ki a "fajtiszta" magyar.
˙
Meghogy a három T ugyanaz, mint a három F. És ez mindig így volt. Éljen!
˙
Meghallgattam most egy régi rádiós műsor egykori felvételét (Társalgó) Aczél elvtárssal. Mit mondjak: a Szőccsel folytatott beszélgetés nyomán vettem elő. Hogy mi bennük a közös? Hát mindketten szelíden kivont karddal hívnak harcba az értékekért, mi pedig nézhetjük mi történt és mi történik ezután majd. (Mellesleg nem termett sok olyan kulturnyikot a Föld, aki olyan programot hirdetett, amely nem az értéket védte! Volt, de ritka!)
˙
Egy kis ízelítő a több, mint negyven perces beszélgetésből. A vágásokat a kép áttűnései jelzik. Tematikailag kihagytam a bőbeszédű film-eszmefuttatást, s inkább a mindenkire inkább vonatkoztatható általános érvényű "megállapításokra" tértem ki:
˙


˙
S ha már említettem Aczél Györgyöt, hallgassuk meg egy valamikori, rádióban elhangzott szövegét ama bizonyos Társalgóból. A "mester" manipulációja és semmitmondása rokonságot mutat a mai mesterével! Azt már tudjuk, hogy mi volt a szavai mögött, Szőcs szelíden meditáló szövege csak sejteti: milyen kulturális jövő vár ránk...
˙


˙
Lábjegyzet ( Malvinától! ): ITT

No comments: