Saturday, August 20, 2016




































kínai zeneszerző DVD-je a Vízi koncert
(Olykor érdemes meghallgatni a régebbi lemezeket is!) 

Ha csak a formai vonatkozásait vizsgáljuk, hallgatjuk - önmagukban is szokatlan érdekességekkel találkozunk. Alapvetően a víz, mint ütőhangszer. Három vízi ütős zenész adja a versenymű alaphangját (nevezhetnénk vízi ütős versenynek is). De a hagyományos hangszereket is másként használják a zenészek. Többször a fúvósok csak a hangszer egy részével játszanak (például a trombita fúvókájával). Vagy lélegzet-hangokat csalnak ki hangszerükből, máskor ütögetik azt. Mindez persze csak formai bravúr, érdekesség maradna, ha nem válnék a nagyszerű zene eszközévé. 

Tan Dun a hagyományos kínai zene és a nyugati hangzások ötvözésének mestere. S bár a First Emperor számomra inkább csalódást okozott 2006-ban, most újra visszatért a hitem Tan Dunban. A Máté Passió óta (s talán a Map és a Tea is idesorolható) a legjobb művének érzem. Már ott is jelentős szerepet kaptak a vízi ütős hangzások. A koncert DVD rögzítése kiváló, testközelbe hozza a zene formáját és tartalmát egyaránt.
ˇ
A másik különlegesség, a Paper Concerto koncepcióját illetően hasonló a vízi zenéhez. Itt az ütős zenészek a papír lehetőségeit használják. Nagy aláfüggő papírlapok ütőhangja keveredik kis papírdarabok gyűrődő zajával - s persze a kitünő stockholmi zenekar játékával. A koncert fényképezése legalább olyan bravúros, mint a Vízi koncerté.
Egy rövid részlet a Vízi Koncertből:

No comments: