Saturday, April 05, 2008







Zene ~ kép ~ szó… Korányi Tamással


2008. április 8-án - kedden - 19 órakor
1093 Budapest, IX. Mátyás.u.9. Tel.: 06-1/789-4036
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Henryk Górecki lengyel zeneszerző 1933-ban született. A múlt század ötvenes hatvanas éveiben radikálisan modern irányt képviselt, elsősorban Nono és Stockhausen hatására. A három „nagy” lengyel zeneszerző közül a leginkább hagyományosnak Lutosławskit tartották, a leginkább modernnek pedig Pendereckit. Pendereckivel szemben azonban – aki korábbi műveitől alapvetően elfordult – Górecki megmaradt minimalistának, ahogy mostanában mondják: szakrális minimalista zenét komponál. Újabb zenéjét inkább Messiaen mellé teszik. Górecki változásai – eltérően több mai zeneszerzőnek a múlt felé történő „visszakanyarodásától” – nem visszalépések, inkább a lecsillapodottság, a megnyugvás és a progresszív emlékezés eredményei.
„Soha nem írtam a közönség kedvében járva – mondta 1994-ben egy interjúban -, a hallgatóimnak bizonyos erőfeszítéseket kell tennie, hogy megértse a mondandómat. Ki ezt, ki azt szereti – ha ehhez igazodnám, nem tudnék komponálni. Hagyjuk meg mindenkinek a lehetőséget, hogy megválassza: kit kedvel. Semmi bajom azzal, ha valaki Mozartot, Sosztakovicsot, Bernsteint szereti, Góreckit pedig nem.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ezúttal két művét idézzük.
ˇ
1. Good Night – 1990-ben komponált mű (27 perc)
ˇ
A London Sinfonietta egykori művészeti vezetőjének, Michael Vynernek az emlékére készült. Vyner – 1989-ben halt meg - sokat tett a kortárs zene érdekében, Henze Requiemet, Takemitsu Litániát írt az emlékére. Górecki háromtételes művét egy fuvolista, egy zongorista és egy ütőhangszeres muzsikus - mindhárman a LondonSinfonietta tagjai - adja elő. A harmadik tételben szoprán hang - Dawn Upshaw - is megszólal. A szöveg Shakespeare Hamletjéből való, Hamlet halálakor mondja Horatio: „Jó éjt… nyugosszon angyal éneklő sereg!”




~ Szünet ~

2. Harmadik szimfónia (Szomorú énekek szimfóniája) – a mű 1976-ban keletkezett, Górecki legismertebb művei közé tartozik (53 perc)
ˇ
A mű előadásához készült filmet vetítjük. Tony Palmer filmje a New York-i film és tv fesztivál arany díjasa, 2007-ben készült. A London Sinfonietta játszik David Zinman vezényletével, az énekes itt is Dawn Upshaw.
Az első tétel szövege egy 15. századból való lengyel siratóének a „Lysagóra Énekek” gyüjteményéből. A fiát gyászoló anya éneke.
A második tétel szövegét egy 18 éves, kivégzését váró lengyel lány - anyja vígasztalására - írta börtöne falára 1944-ben, a Gestapo fogságában.
A harmadik tétel szövege egy lengyel népdalból való. Egy anya siratója...
ˇ
Továbbiak: ITT és ITT

No comments: