Friday, December 14, 2007

Olvasom a Muzsika idei augusztusi számában a Csengery Kristóf tollából származó kitételt a














Kronos Quartetre vonatkozóan:



Górecki
"vonósnégyeseit pedig a kortárs zene könnyebben emészthető ágának divatos kvartettje, a Kronos rendelte meg és népszerűsíti".
˙
Gyorsan végigböngészem a polcaimon található Kronos lemezeket. Kire gondolhat Csengery Kristóf?
Bartók, Webern, Berg, Steve Reich, Kaija Saariaho, Alfred Schnittke, John Cage, Harry Partch, Morton Feldman, Terry Riley és így tovább...
ˇ
Ők lennének talán a könnyebben emészthetők?
ˇ
Mert a régieket nem említi idézett kritikusunk. Így hát Liszt Ferenc, Perotinus Magnus, Guillaume de Machaut, Dowland neve eszembe se juthat, hiszen ezek az érdemes, régi szerzők sem tartoznak a könnyebben emészthetők vonulatába, mégha a Kronos Quartet játszotta is a műveiket.
ˇ
Vagy tán az a baj, hogy Kronosék olykor jazzt is játszanak, vagy performanszok aktív résztvevői?
ˇ
Górecki meg egyre-másra csinálja nekik rendelésre a vonósnégyeseket, csakhogy legyen mit népszerűsíteniök a könnyebben emészthetők közül?
ˇ
Miféle kitételek az ilyenek? Vagy én hibáztam megint, hogy kezembe vettem a lapot?...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Engedtessék meg, hogy kritikai életünk - mi több gondolkodásunk - visszás jegyére utaljak. Arra, hogy mennyire nehezen viseljük, ha valamit valaki másként csinál, másként legalább ahhoz képest, ahogy megszoktuk.
Mert Mahlert Barenboim valóban másként vezényli, mint Klemperer. De ha az előbbit szoktuk-szerettük meg, ha az tetszik, akkor - még ha udvariasan is - fintorogni-fanyalogni szoktunk a másikon, a szokatlanon.
És micsoda különbség, ha Yehudi Menuhin hegedül, vagy ha ugyanazt a művet Nigel Kennedy (egyébként Menuhin tanítványa is volt) adja elő! Ki dönti el, hogy melyik jobb? - pláne, hogy melyik a jó?
Ha a Wohltemperiertes Klavier-t Richter adja elő, szinte más művet hallok, mint ha ugyanez Gould előadásában valósul meg. (Hadd utaljak itt Kroó György emlékezetes mondására Richter zeneakadémiai Bach-estjének a szünetében: "Hát igen!... - mondta Kroó tanár úr -, de nem!...")
Aztán, ha egy francia merészel valamiképpen magyar szerzőt dirigálni (Boulez-Bartók), hát akkor isten irgalmazzon neki. Mert ugye az agogika!...
ˇ
Ami pedig a tetszés~nemtetszés dolgát illeti? ~ John Cage mondta: "Ha valami nem tetszik, legelőször azt kérdem, vajon miért nem tetszik nekem. Ha legyőzzük nemtetszésünket, a világ nyitottabbá válik... minden dolog szép, feltéve, ha nincs bennünk a tetszés~nemtetszés képzete".
ˇ
Másfelől meg: kell-e ítélkeznünk?
ˇ
"Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes."

No comments: