Tuesday, December 21, 2010

Szondi Lipót: Káin, a törvényszegő
˙
(Mong Attilának és Bogár Zsoltnak tisztelettel!)
˙
Még mielőtt (a sajtószabadság végnapjaiban) idéznék Szondi Lipót könyvéből (a magyar kiadás a Mózest elemző másik könyvvel együtt jelent meg 1987-ben), elmondom: ismerőseim köréből többen - merő jóindulattól indíttatva - szóltak nekem, hogy ne folytassam a blogom közéleti vonulatát, foglalkozzam inkább a művészetekkel, a kortárs zenével, az irodalommal. Mert a most regnáló hatalom keze előbb-utóbb eléri a blogokat is... és akkor...? Csakhogy: volt idő a történelem során, amikor a művészetekkel való foglalkozás is veszélyes tevékenység volt. A most regnáló hatalom pontosan addig megy majd el, ameddig mehet. S ebben nem a világ fogja meghatározni, mert a világnak pillanatnyilag nem érdeke, hogy beleszóljon a köröttünk zajló eseményekbe. Volt idő (és van is), amikor a maiaknál nagyobb bűnökben járatosakat egyenesen támogatta a világ, mert az volt az érdeke. Vagyis a sorsunk alakulásának kulcsa kizárólag a saját kezünkben van. Hogy nyitja-e majd a zárat? Kiderül talán...
˙
Nyolcvanadik életévembe léptem immár. Közéleti szereplésre nincsen már alkalmam. Kompetenciám = nulla. Azoknak, akik olvassák ezt a blogot, elmondom, hogy mit gondolok a dolgainkról. "...rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés."
˙
S jöjjön a Szondi könyv előszavából néhány sor:
˙
"Káin uralkodik a világon. Aki ebben kételkedik, olvassa el a világtörténelmet.
A történész nem titkolja, hogy a világtörténelem lényege a küzdelem.
A sorsanalitikus azt vallja: a világtörténelem nagyobbára Káin történetének állandó megismétlődése.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Annyi ezer év után sem szűnt meg Káin gyilkos dühe.
A „testvérgyilkosság" folytatódik. Nagyjából úgy,
mint ahogy már a világtörténelem kezdetén a bibliai mondák tanúsítják. Csak a fegyverek változtak. A testvérindulatok azonosak maradtak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Káint az úgynevezett „civilizáció" és „kultúra" az álcázási technikák gazdag fegyvertárának kifejlesztésére kényszerítette. Mások befeketítésével, hazug vádaskodással, rágalmazással uralja a világot. Ezt nevezi politikának és diplomáciának. Így harcolnak az erősek. A gyengék lelkiismeretük nyomásától összeroppannak, neurotikusok vagy pszichotikusok lesznek. Csak ritkán - többnyire miután ők maguk is káini tevékenységet fejtettek ki - lépnek a világ színpadára olyanok, akik Káin bűneit jóvá kívánják tenni. Káinnak ezek az ellenlábasai fogalmazzák meg a
törvényt a gyilkos ellen. Jelképesen „Mózes"-alakoknak nevezzük őket. Ők a vallás, az állam, a művészet és a tudomány törvényalkotói.




Információ még: ITT

No comments: