Tuesday, December 07, 2010

Amikor évekkel ezelőtt hozzákezdtem e blog írásához: játéknak gondoltam. Az eltelt évek azt mutatják, hogy elég sokan olvassák világszerte, számos hivatkozás, levél, üzenet győzött meg arról, hogy van értelme. Nem egy olyan véleménnyel is találkoztam, amely szerint egyes műveket, művészeket éppen ennek a szerény fórumnak az olvasása során ismertek meg.
˙
Persze nem maradt el a mocskolódás, a szidalom se, hiszen a blog profiljában helyet kapnak az úgynevezett közügyek is. Véleményemet - sok internetes kommentártól eltérően - nevemmel vállalom. Hiszen a blog címéből máris azonosítható vagyok.
˙
Mára odajutottam - mint oly sok kultúrával foglalkozó fórum, színház stb. -, hogy nincsen fedezetem minden újabb anyag (DVD, lemez, képek) megszerzéséhez. S bár az internet óriási tárház, mégsem használható minden esetben, mert éppen a legértékesebb anyagok sokszor csak rossz minőségben, "lebutítva" férhetők hozzá, amelyek használatát nem engedhetm meg magamnak - megannyi kompromisszum ellenére sem. Vagyis nem elsősorban az attraktivitás ösztönzött (erre sok példa van), hanem a tartalom, szolíd kísérettel...
˙
Ezért - mint a többi, e blognál jóval nagyobb volumenű intézmény: rádió, színház stb. - szponzorakot próbálok keresni.
˙
Kedves "bloghíveim"!
˙
Várom ötleteiket: mit tegyek, mit tehetek?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
˙
Blogszínpad
˙
Édouard Lock balettfilmjének - Amelia - zenéjét David Lang, számos alternatív zene komponistája szerezte.
˙
Az itt látható-hallható klip annyiban tér el az eredetitől, hogy David Lang zenéje a nálunk méltatlanul alig ismert, külföldön számos elismerést nyert Kolinda együttes zenéjével keveredik.
˙
A kolinda Kelet-Európában és a Balkánon a szláv és román nyelvterületen elterjedt parasztdalok, karácsonyi, betlehemes és újévi énekek összefoglaló neve. Eredete a középkorig nyúlik vissza.
˙
A két opusz - első hallásra-látásra - külön-külön - teljesen különbözőnek hangzik. Ritmikai rokonság fedezhető fel, a szenvedély különneműsége viszont nagyon jól kiegészítik egymást.
˙
A lemez tudomásom szerint immár kaphatatlan (1997-ben a Magyar Narancs támogatásával jelent meg).
˙
A Kolinda együttes világzenéje izgalmas rokonságot mutat Lang alternatív hangzásával. Így a két zene mixelésével alakult ki az alábbi klip hangkísérete.

No comments: