Wednesday, December 01, 2010

Berlin Cabaret
˙
hallgatom ezeket az archív felvételeket, kuplékat, sanzonokat. Berlin a huszas években.
˙
Fantasztikus hangulatuk van a daloknak. És a neveknek, akik nagyobbrészt már feledésbe merültek. De talán néhánynak a neve még ismerősként hangzik: Hans Albers, Ernst Busch, Marlene Dietrich, Friedrich Hollaender, Lotte Lenja, Heinz Rühmann és még sokan mások. S szövegek szerzői között olyanok, mint Brecht...
˙
Az első világháború a múlté, s a gazdasági válságok világában Berlinben virágzik a szellem. A berlini kabaré merész volt, politizált - általában ellenzékben - színvonalasan.
˙
A néhány év múlva következő rémvilág még csak nyomokban tűnik elő, a Führerről (mert már akkor így titulálták szédült hívei) paródiák hangzanak el, nevetnek rajta. Nem lehetséges, hogy veszélyt hordozhasson magában a weimari demokráciával szemben. A Münchner Illustrierte Zeitung 1931 decemberi, karácsonyi száma ír ugyan Hitlerről, ám képtelenségnek tartja, hogy ez a kelekótya, szélhordta alak bármit tartogathat Németország számára. Alig több, mint egy évre ezután, Hitler demokratikus választás során az ország kancellárja lett.
˙
Az asszociáció irtózatos, mégha ma is valószínűtlen a katasztrófa bekövetkezése. De a hatalomnak megvan az igénye rá! Hogy a lehetősége meddig terjedhet, azt a jövő majd megmutatja. Egyetlen vigasz: eddig minden diktátor megbukott.
˙
De térjünk vissza a huszas évekhez, meg a harmincas évek legelejére. Berlinben pezseg az élet! Nézzük a fantasztikus képeket, amelyek az 1996-ban kiadott gyüjteményben láthatók. (A képek rákattintással nagyíthatók!)
A három dal:
˙
1. Jonny ~ Marlene Dietrich
2. Seemannschoral ~ Hans Albers
3. Der Marsch ins dritte Reich - Ernst Busch
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Azt mondják: Berlin ma az egyik leizgalmasabb város Európában. Mozgalmas, kultúrált, megnyugtatóan biztonságos...
˙
Hát akkor!?...

No comments: