Wednesday, August 25, 2010

Sör
˙
A legfőbb jó – minden bizonnyal. Megoldás. Az útépítők kötelező pihenőperceinek tartalmat adó szer. Az egyenlőség jószerint egyetlen valóban létező eszköze, szimbóluma.
˙
A sör…
˙
Valaha csak hordóból mérve itták. Kocsmapulton könyökölve. Söröslovak. Muraköziek. Hatalmas söröskocsik. Azután üvegbe zárták. Így volt divatban sokáig. Volt, hogy pohárba töltve. Inkább mégis az üvegből, közvetlenül, mintegy direkt. Az emberiség már az idők kezdetén hajlott az egyszerűség felé. A miniatürizálás ősforrásai. A kupak! Gyüjtők nyerési esélyei. Valamikori szerencsejáték, folyékony szer hordozta lottó. Jobb fogúak a fogukkal pattintották le, mások az ajtónyílás segítségével. A kényesebbek sörnyitóval. Sörnyitó! Valóságos kultikus tárgy. Micsoda arzenálja a lehetőségeknek. Tiszta fémből, csontnyelű, fanyelű. Vadászoknak agancsból készült fogantyúval. Másoknak dugóhúzóval kombinálva. Ám ezek gyanús, az állhatatosságot nélkülöző emberek. Hiszen a kombinált fogó a hűtlenségre késztet. A félrelépésre. Márpedig a sör a tiszta etika szimbóluma. Az állatvilágból történt kiemelkedés jegye!
˙
A sör…
˙
Most dobozba zárva kapható. Henger, felső lapján csap. Felhúzható – egy pukkanás. Ihatni. Mennyire leegyszerűsödött a világ. Mennyire a szűk praktikum áldozata. Dobozba zárt világ. Fémdobozba . Hatalmas kamionok röpítik a megszűnt határokon át.˙
˙
A sör…
˙
Határtalan.
˙
A sör!
˙
Öt férfi áll az élelmiszerbolt falának dőlve. A napon. Egyformák. Bermuda, edzőcipő, rövidszárú zokni (valamikor titokharisnyának hívták!), trikó – átizzadva. Modern emberek. Egyformák. Csak a koruk. Három fiatal, két öreg. Jókarban. Megértés honol közöttük. Egyformák. A sör a világbéke lehetősége. A generációs feszültségek kioltója. A barátság gyakorlati szimbóluma. A derű záloga.
˙
A sör…
˙
Csak ne kéne visszamenni krampácsolni!...

No comments: