Monday, August 16, 2010


A Magyar Rádió problémája...
˙
Egy régi, magát megnevezni kész (lásd a blog címét) rádiós szerint.
˙
Rezignált lábjegyzet egy újságcikkhez...
˙
Hogy kell-e "nagyon zene"; hogy mekkorát nőtt a hallgatottság; hogy emelkedett a dolgozók bére; hogy jogos-e a vezetők bére, jutalma stb.
˙
Megannyi érdektelen, szánalmas kérdés.
˙
Több mint tizenhat évvel ezelőtt - amikor még a rádiósokat egy alkalommal megkérdezték - volt szerencsém megírni a gondolataimat.
˙
Ezek szerint kell egy rádióadó, amely interaktív és közvetlen igények jegyében kiszolgálja a hallgatók tömegeit (hírek, információk, kommmentárok, játékok, magyar nóta, Szabó-család, Vacka mesék, amit csak hallgatni kíván a hallgató).
˙
Azután meg kell egy rádióadó, amely kultúrát közvetít (hangjátékok, művészet, rádióművészet, kísérletek, művek, írók, művészek, emberek), valamint csekély, de érdemleges mértékben beszél a kultúráról, a művekről, egyszóval információkat fogalmaz meg (itt a zenei információk is helyet kapnak).
˙
Azután kell egy rádióadó, amely kizárólag zenét közvetít (minden szinten: klasszikus, kortárs klasszikus, mai, alternatív, dzsessz, világzene, kísérletek, naprakészség és így tovább).
˙
Az ilyen rádió: "közszolgálati".
˙
Az ilyen rádió gazdasági haszna csekély, annyira áttételes, hogy alig mérhető. Mentális haszna csak nagyon hosszú távon érzékelhető. Hallgatottsága változó, bizonytalan. Viszont versenyképes a kultúrát és információt közvetítő összes médiummal -persze mentális értelemben.
˙
Amennyiben a vita, a beszéd a rádióról, mint műfajról, szól. Ha nem: nem!
˙
Ilyen egyszerű ez! A többi pedig - nézetem szerint - felesleges locsogás...

No comments: