Friday, August 28, 2009

Robert Capa...
ˇ
Akkor most Capa... Eredeti fotó vajon az emblematikus milicista, vagy beállított? Azon a vidéken voltak egyáltalán harcok? És így tovább...
ˇ
Erről cikkezik a sajtó világszerte. Ettől harsognak a médiumok.
ˇ
A fényképezés egyik legnagyobb alakját is kikezdték. Százával ontotta a hitelesebbnél hitelesebb képeket, közelébe ment a halálnak ezerszer, aknára lépett, az tépte szét.
ˇ
De nem! Ez nem érdekes. Ez nem horrorisztikus, ez nem látványos. De hogy a talán legismertebb fényképe igazi-e vagy netán beállított? Ez hír! Mellékes, hogy mit fejez ki, mellékes, hogy miről is beszél az a kép. Azt megnézzük, alig vesszük észre. De a hozzáfűződő gyanúsitás, feltételezés - ez már hír, ez már figyelemreméltó, erről már lehet beszélni. A mű? Mit lehet arról mondani? Milyen bulvár pletyka duzzasztható belőle? Semmilyen!... De hogy Capa csalt, beállított egy képet, nem is ott, nem is úgy - azon lehet bulvárnyalakodni!... Mintha nem lenne mindegy. Nem az-e ennek a fotónak a lényege, amiről beszél?... Nem igazság van-e mögötte, akárha beállították azt vagy sem?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Így van ez mióta a világ világ. A mai médiumok (rádió, film, televízió, internet...) fantasztikus lehetőségekkel működnek, pillanatok alatt világba küldenek bármit. És melyik igaz? Mi történt Marilyn Monroe-val valójában; hogyan halt meg Janis Joplin; Fellini és Bergman tizedik, huszadik, századik filmje igazi-e, vagy már nem a régi; Leonard Cohen milyen anyagi nehézségek miatt kényszerül öreg fejjel világkörüli turnéra; Michael Jackson hogyan fehéredett, hogyan halt meg...? Nem a válasz a fontos, hanem az, hogy pletyka legyen. Hogy mi az igazság? Mellékes! Hírbe hozni, kételkedni, gyanúsítani. Ez kell a plebsnek. Ez a bulvár...
ˇ
Hogy az ötletszerűen felsoroltak valójában mit is csináltak? Másodrendű. Hát persze: nem szenzáció. Nem pletyka, nem locsogás...!
ˇ
Vajon mi van Jézus Krisztussal? Történelmi személy? Isten? Isten fia? Ember? - Ez hangzik kétezer éve. Szupersztár! De mi az, amit csinált, amit tett, amit mondott? Nem olyan izgalmas. Sokkal horrorisztikusabb egy keresztrefeszítés, mint egy bibliaóra.
ˇ
És mindig újra, és megint elölről... Da capo!...

No comments: