Sunday, August 23, 2009

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
ˇ
Egy főpapi produkció (CD-lemez) meg egyebek kapcsán…
ˇ
Végreis megszólalt…
ˇ
A HírTV szerint: “a Szent Jobb-körmenetet megelőzően, több ezer hívő előtt a budapesti Szent István téren arról beszélt, hogy szerinte megbocsáthatatlan bűn alaptalanul példálózni a történelem sötét korszakaival. - Bűnnek tartja azonnal rasszizmust kiáltani egy tisztázatlan hátterű bűncselekmény kapcsán a magyar katolikus egyház feje.”
ˇ
Alig néhány óra múltán az újsághír szerint: “Csaknem bizonyos, hogy a romák elleni támadássorozat elkövetőit fogták el péntekre virradó éjjel Debrecenben. Az országos rendőrfőkapitány szerint rasszista indíték lehet a fő ok.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Elöljáró szövegtöredékek:
ˇ

„Jézus vallása egy rendkívüli ember válasza egy sajátos helyzetre. A kereszténység ugyanakkor Jézus vallásának továbbfejlesztése olyan gyakorlatias emberek által, akik közönséges időfogalmak szerint tervezték a jövőt. A kettő határozottan összekapcsolódik, mégis gyökeresen különbözik egymástól.”
[Vermes Géza: Jézus hiteles evangéliuma]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
„Szavakból szövődik a legfinomabb kelme. Nem a tények, a szóbeszéd a lényeg. A fáma, a híresztelés a rendet egybetartó láthatatlan kelme.
Ha elég sokáig dicsérik az uralkodó ruháját, akkor végül mindenki elhiszi, hogy látta is. Ha így vesszük, a „királycsinálás" az önbeteljesítő jóslat logikáját követi.
Andersen meséje azonban árnyaltabb ennél. Az alattvalók a következő-képpen okoskodnak: nem vagyunk hülyék, nagyon jól tudjuk, hogy a király anyaszült meztelen. De mérget vennénk rá, hogy lesznek olyan tökfejek, akik azt hiszik, hogy a fejedelem természettől fogva fejedelmi. És annyit mégiscsak megér, hogy ne váljunk a hatalmon lévő hatalmasok áldozataivá, hogy dicsérjük a császár ruháját.
Íme a butaság egész problematikája dióhéjban. Mindig más a hülye. Titokban nevetünk az elképzelt hipotetikus tökfilkón, aki olyan ostoba, hogy hisz a ruhában. De közben egész viselkedésünket ez a nem létező tökfej határozza meg. A biztonság kedvéért dicsérő szavakkal illetjük a ruhát, és így mindnyájan azzá a tökfejjé válunk, akitől annyira tartunk.”
[Matthijs van Boxsel: A butaság enciklopédiája]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Éppen tíz éve jelent meg II. János Pál pápa lemeze, az ABBÀ PATER…

ˇ
A pápa egy professzionális stábot kért föl a kiadvány összeállítására, tudván tudva, hogy az egy szakma! Zeneszerzők, szerkesztők, vágók, hangmesterek stb. hada dolgozott a kiadványon. A Sony kiadó adta ki…

~~~~~~~~~~~~








Erdő Péter lemeze gyatrán sikerült.
ˇ
Krisztus szenvedéstörténetét mondja el, az egyes stációk közé némi orgonapintyogást tettek.
ˇ
A szöveg. Vajon kinek szól? Egyszerű ember elkeveredik benne, képzettebb viszont banalitást kap. Az utána következő beszélgetés pedig híg közhelyhalmaz. Ugyanis nagyon fontos, hogy ha a bíboros arra szánja el magát, hogy – úgymond – „szakmán” kívül is képviseli hivatását, akkor ezt olyan formában kell tennie, ahogy egyébként nem szokták (v.ö. II János Pál lemeze!). Ha erre nincsen képessége, akkor felkér egy profi csapatot, s ha arra hallgat, akkor elérheti célját. Egyszóval meg kellett volna szerkeszteni a lemezt, mert az egy szakma.
ˇ
A lemez zenei része éppen olyan botrányos, amint az a magyar rádiózásban általános szokás: a prózai műsorokba átkötésként „gumizenét” tesznek. Lenézve ezzel a zenei lehetőségeket. Különösen akkor nagy hiba ez, ha tudjuk, hogy a témában sok nagyszerű zene született a századok folyamán. A lemezt a balassagyarmati „Rebeka és Panni Könyvkiadó” adta ki…ˇ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
És zárszó:
ˇ
Nem a rasszizmus emlegetése a bűn, hanem a rasszizmus!... Nem a történelem sötét korszakaival való példálózás a bűn, hanem a hallgatás a sötét korszakokról, a hallgatás a sötét korszakok mindmáig élő árnyairól!...
ˇ
Tragikus szégyen, hogy én vagyok kénytelen újra meg újra kimondani mindezt, aki éppen csak túléltem a magyar történelem sötét korszakát! És nem egy főpap! Aki a vészkorszak után évekkel született…

No comments: