Saturday, July 25, 2009

De Quincey ~ Kant ~ Bryars
ˇ
[Ha minden így történnék!]
ˇ
Gavin Bryars angol zeneszerző - miután 1984-ben megírta Medea című operáját - azt tervezte, hogy újabb operát ír Thomas De Quincey Immanuel Kant utolsó napjai című könyve alapján.
ˇ
Ennek a tervnek - tudomásom szerint az operát még nem írta meg - "előképe" volt az itt (két részben!)meghallgatható, meditatív hangulatú negyedórás zene: kamaraegyüttesre. A bőgőn a zeneszerző játszik, a hegedűn Alexander Balanescu, az elektromos gitáron Bill Frisell...
ˇ
The Old Tower of Löbenicht (A löbenichti öreg torony)... a mű címe.
ˇ
Löbenicht Königsberg városának része volt, itt élt Kant.
ˇ
A torony és Kant története De Quincey írása szerint:
ˇ
"Kant a nyugalom óráiban, télen és nyáron, a kályha mellett foglalt helyet, s az ablakon át az öreg löbenichti tornyot szemlélte. Nem mintha pontosan látta volna, a torony mégis úgy nyugtatta a szemét, akár a távoli zene a fület – homályosan, vagy csak félig tudatosultan. Nincs szó, amely azt az elégedettséget kifejezi, amelyet az öreg torony váltott ki belőle alkonyatkor, békés merengés közben. Végreis néhány nyárfa a szomszéd kertben olyan magasra növekedett, hogy eltakarta a tornyot, ami felettébb nyugtalanná tette Kantot, s hovatovább megakadályozta az esti elmélkedést. Szerencsére, amikor a szomszédos kert gazdája - figyelmes és előzékeny ember lévén, s nagy tisztelettel viseltetvén Kant iránt – értesült a dologról, utasítást adott, hogy vágják ki a nyárfákat. Kant ilyenformán visszanyerte lelki egyensúlyát, s újra lehetővé vált a békés alkonyati meditáció…"
1. rész

2. rész

No comments: