Sunday, July 19, 2009

Nomen est omen...
ˇ
Kurátorok
ˇ
Vadonatúj rádiószínházi produkció!
ˇ
Legyünk szerények! Nem sok új produkcióval örvendeztet meg bennünket mostanában a Magyar Rádió iparcsarnoka.
ˇ
Meghallgattam... (Álmatlanság - éjszaka 1 óra után)
ˇ
Jó alapanyag lehetett, amiből készült. Izgalmas, aktuális tartalom-(szolgáltatás)...
ˇ
Bartók Béla mondta, hogy nem is az az érdekes, hogy mit, inkább a hogyan. És valóban: a művészet, amióta van, jószerint folyvást ugyanazt mondja... Mindazonáltal a tartalomról is szólni kell!
ˇ
Hát akkor: hogyan is volt ez?
ˇ
Az a "tartalom", amit ez a rádiójáték közvetíteni hivatott, néhány mondatban elmondható közhely. És mint ilyen szükséges, jó, mondani kell! Ha azonban erről a tartalomról egy órán át közvetítünk valamiféle hangfolyamot, akkor meg kell vizsgálnunk a "hogyant".
ˇ
Akárhogyan is, ez a dolog nem sikerült. Aki számítógépen készített, manipulált, szerkesztett, összeállított stb. valaha is szövegeket és hangokat, az ebből a hangfolyamból azonnal kihallja, hogy a legelemibb effekt halmaz bűvöletében készült. Ami azért meglepő, mert ilyesmit az, akinek ez a választott foglalkozása, immár jónéhány éve csinálhat, a különböző hangkészítésre teremtett programok csak úgy ontják az attraktív lehetőségeket. Egy két klikk, ide-oda és olyan dolgot hallunk, ami más úton-módon elő nem varázsolható - hát persze, hogy beleszeretünk.
ˇ
Nos ez a rádiójáték magán hordozza a kompjuteres "hangvarázslás" minden gyermekbetegségének tüneteit. Mondanivalója egy hangklipre való. Egy órás aránytévesztés! - Persze remekül szórakozunk a készítése közben: ide egy kis mamamakokokogágágás, oda egy kis "víz" (visszhangangangang), valami kis muzsikaféle és kész az opusz.
ˇ
Félreértés ne essék: nem az alapanyaggal van bajom, még kevésbé azzal, hogy ún. "csúnya" szavak fordulnak elő benne (16 éven felülieknek - szólt a hang az opusz előtt - hát nem tragikomikus?)! - Viszont a kivitel, hölgyeim és uraim!
ˇ
Kéretik a gyermekbetegségek kivédésére elvégeztetni a kötelező oltásokat, és újra kezdeni a munkát...
ˇ
De hogy ne érhessen a vád: a levegőbe beszélek - íme egy néhány perces részlet, találomra a csaknem egy órából:

No comments: