Tuesday, December 07, 2010



Előtte ~ utána...







Prohászka Ottokár (1858-1927) a numerus clausus "atyja", a későbbi zsidótörvények s ezzel a holokauszt korai magyar előkészítője.

Richard Williamson (*1940), akit II. János Pál pápa holokauszt tagadásáért kiközösített. Most XVI. Benedek pápa visszafogadta

Kérdés: mit gondol tehát XVI. Benedek pápa a holokausztról?...




Benedek pápa "az antiszemitizmus legalpáribb formájának adott hitelt" azzal, hogy egy holokauszttagadó pappal ilyen engedékenyen bánt, mondta a Reutersnak adott interjújában Elie Wiesel, a máramarosszigeti születésű, 1986-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett, ma New Yorkban élő zsidó író.


"Fejlődnek", alakulnak az események. A történelem ismétli magát...

Az egyik szélsőséges honlap fejlécén szerepel a pápa képe. Vajon miért? S egy jelmondat Pál leveléből a Galátziabeliekhez (5/1): "Ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak benneteket". Ez az idézet hasonlít a Magyarországi Református Egyház Bibliafordító Szakbízottsága által fordított változathoz (1978. évi kiadás): "...ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni". Hajszálnyit eltér a fenti idézet ettől, ez az idézet pedig a Károli Gáspár fordította szövegtől. Ott ugyanis ez olvasható:"...ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával". A különbség látszólag csekély, lényegét tekintve azonban igen nagy. S talán az sem mellékes, hogy Pál apostol e levelének részlete a körülmetélés problémájával foglalkozik, ami a galátáknál megmaradt. Ezt támasztja alá a református zsinati bízottság szerkesztette "A Szentírás magyarázata" című terjedelmes kiadvány (1981. - 242. oldal) idevonatkozó kommentárja is, amely a körülmetélésről, mint a hovatartozás szimbolikájáról értekezik inkább, mint arról, hogy mikor, ki hajtja igába a fejét.

A dolog azért érdekes, mert itt együttvan egy szélsőséges honlap fejlécén egy ókori jelmondattal ("Ha békét akarsz, készülj a háborúra") a katolikus egyház fejének fényképe, egy pontatlanul idézett, s mást célzó mondat református változatával... Vajon miért?











Dachau - Gázkamra





P.S. Érdekes adalék a Prohászka problémához:

A Gede Testvérek BT. kiadásában megjelent egy kötet. A boritón ez olvasható: "Prohászka Ottokár püspök ~ Az én antiszemitizmusom. Összegyüjtött zsidótárgyú írásai és beszédei. Bosnyák Zoltán bevezető tanulmányával". 228 oldal.

A cím magáért beszél. Az irányultság garanciája pedig Bosnyák Zoltán neve...

1 comment:

Anonymous said...

Kár, hogy a hozzászólásokat nem itt tették meg azok, akik felháborodtak, dühös filippikákat írtak, minden esetre mindenkinek, akinek esélye van megöregedni, figyelmébe ajánlok egy könyvet: Henri J. M. Nouwen: Időskor. Elolvasva, talán könnyebb lesz megérteni, megélni mindazt, amiről Korányi Tamás írt...