Thursday, July 21, 2011

„De hogy mi a kor mondanivalója…!?”


Rádióműsor


[Periszkóp Rádió]


Úgy éreztük, Thomas Mann beszél a korról, és kiderült, hogy Kafka. Tehát... nagyon nehéz eldönteni, hogy mi a kor; mert nem biztos, hogy azonos azzal, amiről beszél... - A rossz nem lehet abszolút, csak szimbolikusan. A kispolgár méretei korlátozottak... Ezzel szemben minden ember szent, határtalan, amit csak átmeneti hazugsággal vonhatunk kétségbe. (Pilinszky János) -
Tudod-e, mi az, ami némely emberekben oly különös? Az, hogy semmik, ám ezt nem tudják megmutatni, még a szemüknek se tudják, ez a különös bennük. (Franz Kafka) -
Nincsenek szokásaink. Se formák. Semmi tartós, amit derűsen fölajánljunk a mulandóságnak. Senki arcára formált lények, élünk, s kísérletezünk arccal, egy világban, mely időtlen időkig képes tengődni az ideiglenességben. (Petri György)

~~~~~~~~~~~~~~~


A műsor Pilinszky, Kafka, Beckett, Proust, Kantor, Nagy László, Erdély Miklós, Char és Petri György szövegeinek metszeteiből valamint Britten, Esen, Kurtág György, Schnittke, Sandström, Cage és Aube kompozícióinak részleteiből készült.

~~~~~~~~~~~~~~~


A műsor [48:20 perc]  ITT hallgatható. (A listán meg kell keresni az A kor mondanivaloja.mp3 jelzetet és arra kell klikkelni!)

No comments: