Saturday, June 04, 2011

Hommage á Ligeti
Hangverseny a MüPá-ban május 23-án...
Nagyszerű este volt. A Bartók Rádió is közvetítette, hírek szerint valamelyik televízió is rögzítette, így talán majd látni is lehet a műsort.
1. értetlenség - a Magyar Rádió ugyan felteszi honlapjára a műsorokat, azok meg is hallgathatók (egy darabig!), de letölteni nem engedi őket.
Mármost: annak idején, amikor sem internet, sem számitógép nem létezett még, az ember odaült a rádió mellé, bekapcsolta a magnó rec gombját és egyszerűen rögzítette a műsort. Elég jó minőségben. Rengeteg ilyen felvételem van.
Most ezt nem lehet - gondolják a rádió bölcs rendszergazdái.
A műsort tehát némi lelemény segítségével rögzíthetem, bármikor meghallgathatom, gazdagítja a gyűjteményemet, s ráadásul lehetőséget ad arra, hogy többször is meghallgassam. Ugyanis az a meggyőződésem, hogy nem sok zenét kell hallgatni, hanem sokszor.
2. értetlenség - "kedvenc" műsorvezetőm az Új Zenei Újságban azon borong, hogy a program inkább korai műveket idézett. Ugyanakkor elmeséli, hogy mostanra valahogy ezekből a korai (avantgard) művekből kiábrándult "kissé". Majd egy óvatlan pillanatban felteszi a kérdést: énekelnek ezek? Szerencsére ott volt Molnár Szabolcs, aki helyre tette a dolgot, s udvariasan, ám kellő részletességgel bebizonyította, hogy a műsorvezető némiképp balga. Csak akkor minek csinálja és már mióta?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A koncert tehát nagyszerű volt. A befejező műsorszám - Mysteries of the Macabre - azzal a ritka különlegességgel szolgált, hogy az énekesnő - Barbara Hannigan - nemcsak énekelt, hanem vezényelt is, sőt szerepet játszott (az ávónőnek is nevezett szörnyeteget).

No comments: