Thursday, February 24, 2011

„Személyes felmérés”
˙
Mindenekelőtt: a Magyar Rádió és a Magyar Televízió mindent megtett az elmúlt években, hogy leszoktasson az igénybevételéről.
˙
Nagy ritkán éjszaka [felelőtlen könnyelműség, alvási előtti bódulat, na meg öreges reménykedés következtében] bekapcsolom még a Kossuthot – a most már ingadozó léptékű MR1-et. Az, hogy nyilvánvalóan "kiegyensúlyozottan" elfogult – nem csodálkozom. Hiszen vezére egy olyas figura, aki már akkor rasszista irányt vett, amikor annak még nem volt szezonja. De hát az új konstrukció szerint ő csak béna kacsa, a Rádió Divizió II. (részleg, tagozat, hadosztály?) a politikai mennyekből irányítja, akár egy marionett figurát – természetesen kiegyensúlyozottan.
˙
Erről a Divízió II-ről egy levélből értesültem, amelyből kiderült: tőlük egykori munkám után járó jogdíjra ne számítsak, ha valami fájdalmam volna, forduljak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) DIVÍZIÓ II.-höz, ugyanis ezzé vált volna a Magyar Rádió…
˙
Talán mondanom se kell: a levélben emlegetett „nehézségek” bekövetkeztek, ami lefordítva azt jelenti, hogy tőlük egy petákot nem kapok. (A facsimile rákattintással nagyítható!) A Tarkovszkij Stalker légkörét idéző szavak, rendszerek persze nem inspirálnak arra, hogy időmet a rádió hallgatására pazaroljam.
˙
Ha mégis bekapcsolom, elképedve hallom, hogy a szövegek tényleg röhejesen avittak, természetellenesek és a mögöttes félelem kiütéseit-ragyásait hordozzák.
˙
Több szót az „intézmény” nem érdemel.
˙
De mert a jelenség teljesen általános, mert a lenyúlás, a megbeszéletlenség, a megfélemlítés, a feljelentésre buzdítás, az elvonás, a rasszizmus, az ostobaság, a kaotikus mellébeszélés stb. országosan elterjedt, s hatalom szította – hát szóvá teszem.
˙
[Nevem, s egyéb adataim a szerkesztőséghez leadva!]

No comments: