Saturday, February 13, 2010


Rádiószínpad márciusban...
ˇ
A tervezett időpont március 19-én, pénteken este 7 órakor...
ˇ
Március 19-e Magyarország német megszállásának időpontja - 66 évvel ezelőtt történt!
ˇ
Az ország már évek óta háborúzott a német hadsereg oldalán. 1943 januárjában megsemmisült a 2. magyar hadsereg. A zsidó munkaszolgálatosokat Ukrajnában s másutt is pusztították.
ˇ
A március 19-i megszállást követően olyan példátlan események következtek, amelyek messze meghaladták a már korábban hozott szégyenletes zsidótörvényeket, április 5-étől sárga csillaggal jelölték meg a zsidó-magyarokat, majd ezek nagyobb részét, több százezer embert - magyar állampolgárokat! - előbb gettókba zárták, majd deportálták, s a koncentrációs táborokban meggyilkolták.
ˇ
Ma rettenetes módon újra kísért ez a korszak. Az indulatok újra elszabadulóban, a társadalom jelentős része - elsősorban a fiatalok tömege - nem is emlékszik, nem is tud a történtekről...
ˇ
A történelem feldolgozatlan, zavaros "eszmék" rabságába hajt jobb sorsra érdemes fiatalokat. Az ország mindmáig az "elintézetlenség" mocsarában tengődik.
ˇ
Számomra egyrészt ezen a szerény fórumon, másrészt színházi munkám során nyílik lehetőség rá, hogy szóba hozzam mindezt. Egy hang!...
ˇ
Az alábbiakban az emlékezés két vázlatát mutatom meg:


No comments: