Wednesday, October 28, 2009

Kecskeméti Ármin posztumusz esete...
ˇ
"Rongálás..."
ˇ
Utánanéztem: "rongál" (Magyar Értelmező Kéziszótár, Akadémiai Kiadó 1978. 1178. oldal) = "Valaminek az épségét egyre inkább rontja, használhatóságát fokról fokra csökkenti".
ˇ
A Wikipédia Szabad Enciklopédia szerint: "A rongálás a vagyon elleni bűncselekmények egyik fajtája, mely materiális tényállás, tehát mindig van a jogtalan magatartásnak eredménye is, ez a kár. Csak szándékosan követhető el."
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kecskeméti Árminról olvashatni: ITT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kecskeméti Ármin emléktábláját a fenti módon "megrongálták", összetörték...
ˇ
Kecskeméti Árminról elnevezett utca Makón ma meggyalázva viseli a nevet.
ˇ
Kecskeméti Ármin -zsidó volt. Magyar zsidó. Rabbi és irodalomtudós, s még mi minden más. Élhetett volna másutt is. Makón maradt. Deportálták. Meggyilkolták.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kecskeméti Ármin tábláját összetörték.


De hogy félreértés ne essék. Nem csintalan gyerekek dobáltak célba a táblára. Ezért magyarázó "lábjegyzet" is készült a ház falára...
ˇ
Kecskeméti Ármin tábláját meggyalázták, bemocskolták tehát...
ˇ
Ám Kecskeméti Ármin emlékét nem gyalázhatták meg...
ˇ
"Nézzétek, látom, a pergamen ég, de a betűk tovaszállnak. A betű nálunk nem öl. A betű él. A Tórákat évezredeken keresztül égették, de betűit nem tudták megsemmisíteni..." (Scheiber Sándor: Kol Nidré-beszéd 1976. október 2-án)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A rendőrség rongálás miatt indított eljárást. Sőt már a tettes is megvan: A makói kapitányság a fiatalemberrel szemben rongálás vétség megalapozott gyanúja alapján folytatja a büntetőeljárást. Megrongálták a becsületünket, megrongálták a tisztességet, megrongálták a tisztulás lehetőségét. Rongálás tekintetében pontosan ott tartunk, mint amikor a tudós rabbit a halálba hurcolták. Elintézetlen a szégyenünk. Az elintézetlenség mocsarában vergődünk...

No comments: