Wednesday, October 22, 2008

Ez a Pécsi Periszkóp Rádió!
ˇ
A műsor hallgatható:
Pécs belvárosában az Fm 97.1. Mhz frekvencián,
valamintInterneten:160 kbps mp3
és 32 kbps mp3 formátumban







Samuel Bec
kett: Monológ


"Születése volt a veszte. Még egyszer. Itt nem segít a szó. A haldoklás sem. Születése volt a veszte. Torz vigyorgás azóta is. Míg a szemfedő nem takarja. A böl­csőben is már. Első kudarc a szopásnál. Az első léptek­kel. Mamától a dadáig és vissza. Az útjai. Szkülla és Kharübdisz már akkor. Torz vigyorral folyton. Temetés­ről temetésre. Mostanáig. Ma éjszakáig. Két és fél billió másodperc. Csak ennyi lenne? Alig hihető. Temetésről temetésre. Kedves... majdnem kimondta kedves lények temetései. Harmincezer éj. Csak ennyi lenne? Alig hihe­tő. A legsötétebb éjszakán született. A nap rég lenyugo­dott már a fenyők mögött. Fiatal zöldülő tűlevelek. A szobában sűrűsödő sötétség. Majd az állólámpa gyönge fénye. Kanóc lecsavarva. És most. Ez az éjszaka. Az éj beálltával talpon. Az éj beálltával mindig. Gyönge fény a szobában. Nem tudni honnan. Az ablakból semmi. Nem. Majdnem semmi. Ilyen nincs hogy semmi. Az ab­lakhoz botorkál és kibámul. Áll ott és kibámul. Mozdu­latlan bámul. Nem mozdul semmi a sűrű sötétben. Visszabotorkál a láthatatlan lámpához végül. Néhány gyufa a jobb zsebében. Meggyújt egyet az ülepén ahogy apjától tanulta. Leveszi a tejfehér burát és félreteszi. A gyufa elalszik. Másik gyufát gyújt meg mint az imént. Leszedi a cilindert. Kormos. Baljába veszi. A gyufa elal­szik. Harmadikat gyújt meg az előbbi módon és a ka­nóchoz közelíti. Visszateszi a cilindert. A gyufa elalszik. Visszateszi a burát. Lecsavarja a kanócot. A fénykör határáig húzódik s keletnek fordul. Arccal a falnak. Csu­pasz fal. így minden éjjel. Ébren. Állva. Zokni. Háló­köntös. Ablak. Lámpa. A fénykör határáig húzódik és megáll arccal a csupasz falnak. Valaha képek borították. Kedves... majdnem kimondta kedves lények képei. Ke­ret nélkül. Üveg nélkül. Rajzszögekkel a falra tűzve. Mindenféle alakú és méretű kép. Egyikkel a másik után le. Ki velük. Összetépve és szétszórva mind. Apró foszlá­nyaik a padlón. Nem egyszerre. Nem a hirtelen tá­madt... Elég. Egyenként. Előbb leszaggatta a falról majd egyenként összetépte őket. Evek során. Éjszakák­ból álló évek során. A falon már semmi. A rajzszögek csak. Nem mind. Néhányat kitépett fogóval. A többi rögzít még foszlányokat. így áll ott a csupasz falnak arc­cal. Haldokol tovább. Egyenletesen. Nem. Már nem úgy. Elhal a haldoklás. Egyre inkább. Akár a fény alko­nyatkor. Áll ott arccal keletnek. A falnál. Csupasz fehér felszín a homályban. Fehér volt hajdan. A tűszúrások fölsebezték. Valaha a nevüket is tudta. Itt volt az apja. Ez a szürke űr itt. Ott meg az anyja. Az a másik. Amott. Együtt. Mosolyogva. Esküvő. Ott mind a hárman. Az a szürke pacni. Ott egyedül. O egyedül. Már nem. Feled­ve mind. Rég vége mindnek. Végük. Leszaggatva és da­rabokra tépve. Foszlányaik meg szerteszét a padlón. Ágy alá söpörve aztán csak maradjanak ahol vannak. Foszlá­nyaik százszámra ágy alatt porral és pókokkal... "
És így tovább... oldalakon át...

Gondolatok a szöveg felolvasása közben (nem előtte, nem utána, - közben!):

A szöveg - monoton monológ - történéseket jószerint nem hordoz, csak tartalmai vannak. Minden egyre fogy. Csontvázzá fogyott szöveg. A külvilág alig-alig képes belobbanni ebbe a tartalmi masszába. De massza sincsen, hiszen csontváz-szöveget olvasok... És egyszerre világossá válik: minden ez és ennyi. Nincsen több. Amit mások, másutt mondanak, csak ráadás-rárakódás. A csontváz karácsonyfa-díszei. Fel s alá. Lépegetések, lebegések. Be és ki. Fénykeresés, ügyetlenkedés. Bámulás. Csontváz-élet...






[John Minihan fotója nyomán...]

A szöveg tehát: Samuel Beckett: Monológ

A zenék:

1. Jakob Ullmann: Komposition für Streichquartett 2

2. John Cage: 27' 10.554"

3. Gerald Eckert: des Nichts, verlorene Schatten; offen - fin des terres

4. Beat Furrer: Fama [Erről az opuszról bővebben még: ITT]

5. Wolfgang Rihm: Klangbeschreibung I., III.

A műsor meghallgatható és letölthető: ITT [a Beckett Monolog.mix.mp3 jelzetre kell klikkelni!]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Figyelem! ~~ Ez a műsor nem azonos az október 25-én estére tervezett Dante Café-beli pécsi, illetve a 28-án Budapesten a Sanyi és Aranka Színházban látható-hallható rádiószínpad műsorával!

No comments: