Friday, October 24, 2008
































A megszólíttatás ürügyén...
ˇ
A Pécsi Periszkóp Rádió honlapja idézi a Magyar Narancs 2008. szeptember 4-i számát:

A Periszkóp Rádió példá­ul, melyet saját honlapja nemes egyszerűséggel „Pécs legismeretlenebb rádiója”-ként aposztrófál, Kovács Balázs műsorkészítő el­mondása szerint azért alakult, mert Pécsett gyakorlatilag lehetet­len kísérleti zenébe botlani akármi­lyen médiumon, noha igény volna rá. Így ők - mára már hatvanfős stábbal, többek közt a Bartók rádió egyik exmunkatársát is maguk közt tudva - éjjel-nappal pótolják.

Én vagyok az "exmunkatárs", s mindjárt elöljáróban leszögezem, hogy soha olyan jól nem éreztem magam az ún. közszolgálati rádióban, mint ebben a kis - egyébként a világ bármely pontján interneten jól fogható - rádióban. Hatvan fő?! Akkor ez már nem is olyan kicsi. Valóságos munkát aligha végez több ember a "nagy" közszolgálatiban. Csak hát ott sok az "adminisztráció", vezető beosztás, "felelős" stb.

A lényeg az, hogy a Periszkóp sokrétű, színes, szabad és kísérletező rádió. Hogy erre mekkora igény van, azt magam aligha tudom felmérni, de a világ rádiózásának jobb része ezen fáradozik, s érezhető, hogy a nagy rádiók lemaradnak. Ezért aztán meg is indul olykor a harc a kicsik ellen.

A Bartók Rádióban a ma, a jelen, a mi napjaink zenéje - minden szinten - hiányzik. Ennek egyik fő oka, hogy a zenei munkatársak nem ismerik a ma zenéjét, sőt sokszor nyíltan leszólják. Ha néha - egy-egy valamilyen egyezményben leszögezett külföldi közvetítés során mégis rákényszerülnek arra, hogy valamely mai műről ejtsenek szót, - hát, mondjuk ki kereken - otromba ostobaságokat mondanak, s még egy-egy számukra ismeretlen kifejezés kiejtését is elhibázzák (egy példa: ITT).

Mondanom sem kell: itt nem a kísérletezésről beszélek, hiszen az arrafelé ismeretlen (az elektronikus zenei stúdiót egyszerűen becsukták, megszüntették!). Amiről ebben a szösszenetben szólok, az a ma létező, megvalósult mai zene teljes hiánya. Hiszen már befejezett kortás zenei életművek alkotóinak neve sem hangzik el évszám...

Ebben az értelemben a Periszkóp Rádió és a hozzá hasonló műhelyek jelentősége felbecsülhetetlen, amit jobb tájakon már felismertek, s így a világ jobb része nem frekvencia-pitiánerségeken vitatkozik, hanem szabad utat enged a kísérletezésnek, az újnak...

No comments: