Sunday, July 27, 2008


















Kő Pál "alkotása"... A szobrászról olvashatni a linken... A szoborra pedig az van írva, hogy "Szent István király"...

De hogy is van ez? Hogyan történhetett, hogy ezt a képtelen figurázatot a Gellérthegy oldalában Budapesten felállították. Mindjárt a Sziklakápolna bejáratánál.

Tulajdonképpen komikus. Ha a magyar történelmet nem ismerő külhoni túristaként látogatnám ezt a "szobrot", a következőket gondolhatnám: vajon melyik környékbeli óvodából tévedt ide ez a lábát is befelé fordító zavart fiúcska, kezében kis játéka, valami templomféle épület? Aztán a hatalmas ló, amelyre nemigen mer felkapaszkodni. Ezt a ló csodálkozó, várakozó fejtartása is igazolni látszik.

Ha valaki abban a szellemben írna az első magyar királyról, amit ez a szerencsétlen "műalkotás" sugall, akkor valószínüleg sokan felhorkannának, mi több még a nemzetgyalázás vádját is képesek volnának említeni. Úgy látszik szoborban (és épületekben - lásd némely építményeket széles e városban) bármit lehet csinálni. Másfelől meg azt, ami valamit ér, bontani lehet akár egész városrészekről legyen is szó...

Ha túrista volnék, mindenesetre ellátogatnék a Várba a Halászbástya és a Mátyás templom közelében álló királyszoborhoz. Nem mondom, hogy hanyattesnék Strobl Alajos 1906 májusában felállított romantikus alkotásának bűvöletében, de azért mégis inkább elhinném, hogy ez az első király - s mellesleg mégiscsak felült a lóra...


Valami szocrealra emlékeztető szobor készült az elmúlt években Esztergomban is, ott a koronázást örökíti meg Melocco Miklós gigantomán köve - mit mondhatunk?

Nincs szerencséje Szent Istvánnak mostanában mifelénk...

No comments: