Sunday, September 30, 2007

Ezerjó Étterem




A Népszabadságban Szemere Katalin írja: "Az Ezerjó őse 1898-ban nyitott a jelenlegi Széchenyi fürdővel szemközti dombon – Marth Károly vendéglős jóvoltából. Mikor a gyógyfürdő épületét is felhúzták az ideiglenes artézi fürdő helyén, 1927-ben ez a képen is látható étterem/söröző is kitárta kapuit, Marth veje, Belházy Ferenc vezetésével. 1945 után is a család tulajdonában maradt az Ezerjó, egészen a négy évvel későbbi államosításig. Úgy hírlik, délelőttönként egy ideig tanítottak is az étterem fűtött helyiségében." (Kéri Dániel fotója)
~~~~~~~~~~~~~~~
Budapest ostroma éppen csak befejeződött, amikor a Kölcsey Ferenc gimnázium tanítása ebben a vendéglőben megkezdődött. Az iskola Munkácsy Mihály utcai épülete akkor megrongált volt és fűthetetlen. Az Ezerjó vendéglőt viszont a Széchenyi fürdő artézi kútjának a víze fűtötte.
Így tehát osztályonként egy-egy tanítási nap volt hetenként. (Az iskola honlapja valószínűleg rosszul emlékszik az időre, és abban is téved, hogy a fürdőben lett volna a tanítás.) Emlékszem - hiszen magam is abba a gimnáziumba jártam nyolc évig, s akkor harmadikos voltam -: a pincérek a szomszédos helyiségbe hordták át az ételt a mi "tantermünkön" keresztül. Éhesek voltunk, de nem fáztunk. Volt ott - talán a tulajdonoshoz tartozott? - egy Bucinak nevezett lány is, nálunk idősebb, mindenesetre sok kamaszos fantáziára adott okot. Az 55. érettségi találkozó alkalmával néhányan az egykori diákok közül meg is látogattuk a mai éttermet...

No comments: