Tuesday, September 25, 2007

Variációk a stupiditásra...

Befejeződött Budapesten a Pollack Mihály téri mélygarázs építése...

Itt áll ma is az egykori Esterházy palota, (a háború után rövid ideig a köztársasági elnök palotája) sok évtizede a Magyar Rádió használatában álló épület. És e térre torkollik az egykori Esterházy utca.

Minthogy a Rákosi időszak nem tűrte Esterházy nevét az utcatáblákon, lett hát az utca neve Puskin utca...

És lám: az épület is Puskin épület lett, amint az egykori Esterházy rostélyos is Puskin rostélyos néven volt kapható a vendéglőkben... (Mellesleg megkérdem, hogy a Kossuth Lajos utcában található egykori Fórum mozi miért lett Puskin mozi? - vajon mihez van több köze Puskinnak: a mozizáshoz vagy a rostélyoshoz... -, talán mert a környéken már úgyis sok minden Puskin nevét viselte...)

Aztán - évek múlva - az Esterházy-Puskin palota kertjébe a Magyar Rádió építtetett egy inkább krematóriumra emlékeztető förmedvény-épületet, de megmaradt a förmedvény előtt az egykori díszes kapu és
kerítés, noha ez már bejáratot nem kínált többé... És ma is ottvan!...

Most pedig befejeződött a mélygarázs építése...

A tér kiürült, nem rondítják immár a tömegesen parkoló gépkocsik, hiszen lekerültek a mélybe, a föld alá. A tér tehát üres. Parkolni nem is lehet, nem is szabad rajta.

Az egyszerű ember azt gondolná: no, most itt lesz zöld fű, meg fák, meg sétálás, meg mindenféle jófajta zenebonák és így tovább (ígértek is effélét évekkel korábban az építtetők!).
Csakhogy a teret kikövezték és telepiszkították a föld alatti parkolót kiszolgáló rondaságokkal, az ideiglenesség idegesítő légkörét árasztó üveg-vas kombinációs liftszekrényekkel stb. Bizonyára így olcsóbb, egyszerűbb (mintha például mindez a föld alá került volna, akár a parkoló), igaz: ezek a megjegyzések csakis egy "szépészeti jelenség felfogásával" megvert személyiség agyából pattanhatnak ki (hogy az illetéktelen illetékest idézzem és a kontárság kultuszán elgondolkozzam)...


Íme:











No comments: