Saturday, September 08, 2007



















~~~~~~~~~
2007. szeptember 8. Magyar Televízió (m2) 11.25: Hagyományok Háza ~ Benne egy film:
Vének
~~~~~~~~~~~~~~~~
Csak véletlenül akadhatni rá erre a filmre. Nagyszerű dolog, amint az amerikai blues-muzsikus és a csángó hegedűs meg a felesége együtt muzsikálnak egy falusi házban. De miért nem adják többször? Többet ér mint ezernyi kerekasztal-beszélgetés, locsogás a másság megbecsüléséről. Olyan természetesen voltak együtt a színesbőrű amerikai blues-zenész és a magyar közönség...
~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Az est fénypontja az énekes-gitáros Big Lucky Carter és Zerkula János gyimesi vak hegedűs közös fellépése volt. Big Lucky Carter Jancsó Miklós társaságában az egyik díjazottja volt a most létrehozott Párhuzamos Kultúráért Díjnak, 78 éves, a Tennessee állambeli Memphisből, nyolc éve adta ki első lemezét, blues-minimalista, témái sötétek. Játszott egyet ő, aztán játszott egyet Zerkula, és az őt gardonon kísérő Fikó Regina, három gyimesi pár még táncolt is hozzá… Világzenei jam session…" (Vágvölgyi B. András)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zerkula János a MEDIAWAVE Fesztivál alapemberének számít. Szinte minden évben fellépett valamilyen formában a fesztiválon. 2002-ben a fesztivál nyitóünnepségén megkapta a „Párhuzamos kultúráért” díjat. Legemlékezetesebb fellépése egy különleges találkozás volt, ahol Big Lucky Carter, akkor 82 éves (2002) archaikus blues muzsikussal zenéltek, a végén közösen is. Big Lucky Carter már sajnos nem lehet közöttünk, 2003-ban elhunyt. Találkozásukat az azóta szintén közülünk eltávozott Magyar n. Attila „Vének” című filmje őrzi. Jani bácsi azonban itt van köztünk.
Gyimes, a Kárpátok magas hegyei közé szorított kis völgy (a történelmi Magyarország megkeletibb csücske), a maga három településével, elzártsága révén megőrizte a magyar népzenei kultúra egy sajátos szeletét. Jani bácsi e kulturális örökség legfőbb hordozója.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
„Ha megkérdeznék, mi a Mediawave, gond nélkül a Vének című filmet (r: Magyar n. Attila) ajánlanám megnézésre, amely Big Lucky Carter és Zerkula János, valamint felesége, Regina találkozását rögzítette egy faluház pincekoncertjén, a 2001-es Mediawave idején. Azt gondolnánk, nincs két egymástól távolibb zenei jelenség, mint a Mississippi vidékéről származó blues-zenész és a gyimesi hangszeres páros. Miután egymást követően zenélgettek (a gyimesi dallamokat néptánc is kísérte), az egyik country-dallamnál, az elektromos gitár mellé Zerkula is bekapcsolódott hegedűjével, Regina pedig az ütős gordonnal. A következő számnál a gyimesi táncdallamok alá játszott Big Lucky. Ilyen a fesztivál is, harmonikus együttélése ősinek és modernnek, tengerentúlinak és kelet-európainak, megőrzött és továbbfejlesztett hagyománynak” (Lalík Sándor)

No comments: