Saturday, February 13, 2010


Pax TELEVÍZIÓ
ˇ
Kiváncsi lettem: vajon kik csinálják ezt a csatornát. Eddigi tapasztalataim szerint ilyenkor az oldal alján az Impresszum szóra kattintunk, s akkor előjön a névsor...
ˇ
A Pax televízió új honlapján ez másként van. Ha az impresszum szóra kattintok, akkor előjön egy szó: impresszum...
ˇ
No jó - mondok -, akkor ezt a csatornát maga az impresszum szerkeszti. Vagyis nem tudhatni: ki működteti ezt a tarka-barka, csupacsoda csatornát. Nem mintha a nevekkel vállalt csatornák jobbak lennének, de legalább odaírják, hogy azt, amit látunk ezek meg azok hozzák létre.
ˇ
Kutató munkába kezdtem tehát, hogy mivel adja el magát ez a csudacsatorna. Az alant következő két idézet szószerint való, s minden bizonnyal maga az impresszum hozta létre a névtelenség ködéből:
ˇ
1. Mesterkurzus - Öröm, fájdalom, tabu
ˇ
Előadók: Popper Péter, Müller Péter, Tari Annamária, Lux Elvira
________________________________________
Ha nincs az életnek transzcendens kerete, amelyen belül mindennek helye és jelentősége van, akkor minden értelmetlenné válik a világban. Illetve - minthogy az ember nehezen vagy egyáltalában nem tudja elviselni léte és a világ értelmetlenségének, értelem nélküliségének tudatát - megindul benne az értelemképzés ősi, animisztikus-mágikus-mitologikus mechanizmusa. Az élet, a világ, a köznapi lét jelentéktelen tárgyai és eseményei titokzatos jelentéssel töltődnek föl, s mint valami varázslat hatására fényleni, foszforeszkálni kezdenek; a lét titokzatos erejét s üzenetét sugározzák .
ˇ
Mármost azon tűnődöm, hogy miképpen van itt a beosztás. Ismereteimre és nézési szokásaimra támaszkodom. - Az öröm minden bizonnyal Müller Péteré, a fájdalom valószínüleg Popper Péteré, a tabu meg -isten bocsássa meg - Lux Elviráé. De mit csinál Tari Annamária? No jó, nem árulnak zsákbamacskát: a MESTERKURZUS DVD-n kapható, aki ilyen kiváncsi az áldozzon.
ˇ
Tovább kutatok tehát. Nézegetem a műsorokat. Van köztük egész jó ismeretterjesztés is, néha beletrafálnak egy tisztes alanyba, dehát azért általánosságban a régi TIT ismeretterjesztés hagyományain épül ez a csatorna (ott is beletaláltak olykor), az egész viszont itt vallami vallási-egyházi mázzal van leöntve. Ájtatos, imádságos boldogítás...
ˇ
De nézzük: hogyan adják el magukat impresszumék a műsorkoncepció összefoglalásában:
ˇ
2. A PAX Televízió témája a vallás: a négy magyarországi történelmi egyház és a nagy világvallások. Dokumentumfilmek, riportok, ismeretterjesztő sorozatok, játékfilmek és vitaműsorok foglalkoznak a hit, a liturgia, a vallásos meggyőződés és életforma, a transzcendentális gondolkodás témáival. A vallásukat a mindennapi életben gyakorló és a különböző hitvilágok iránt érdeklődő nézők egyaránt megtalálják a nekik megfelelő programokat. A PAX Televízió ismeretterjesztő jelleggel mutatja be az egyházakat, a vallási közösségek életét, közös szellemi és történelmi örökségünket. A pontosan behatárolt tematika és következetes szerkesztőelv a biztosíték arra, hogy a nézők mindig azt találják a PAX műsorán, amire számítanak: objektív tájékoztatást, kultúrált szórakozást és nyugalmat.
ˇ
Megnyugtató mondatok, nem tudom mi idegesít ebben az egészben? Hogy talán nem egészen őszinte? Ez a vélekedés rosszhiszemű előítélet szülöttje, minden bizonnyal.
ˇ
De ha a késő esti órákban beszörfölünk a Pax csatornába, akkor megnyugtathatjuk magunkat. Itt ugyanis a "Pax" felirat mellett a "Karma TV" felirat is látható, interaktív szolgáltatás, különböző jósok, mesterjósok, asztrológusok, kínai szerencsepálcák mesterei stb. bárkinek megmondják a "tutit" - már aki percenként 400.- Ft + ÁFA ellenében beszélget a szánalmas delphoi utódokkal. S csak itt mennyien vannak! Görög elődeinknek meg csak az az egy jutott volna? Alig hihető.
ˇ
Egy kis ízelítő itt, a reklámozás igénye nélkül és alaposan rövidített formában... 400.-Ft + ÁFA/perc - hiába: az üzlet - üzlet:
ˇ

No comments: