Saturday, January 03, 2009


Adriana Hölszky érdekes lemeze (WERGO, 2005) mindössze 10 $ ellenében kitünő minőségben tölthető le a
ClassicsOnline honlapjáról. Aki még a design-ra is kényes, megtalálja itt a lemez előlapját, a kiadó honlapján pedig kitünő minőségben a hátlapot is (kattints IDE!) A ClassicsOnline honlapján egyébként bele is hallgathatunk az egyes trackekbe!
ˇ
A lényeg persze a zene! Hölszky három kompozíciója szólal meg, az első csellóra és harmonikára, a második csak harmonikára, a harmadik pedig szóló cselló darab. A harmonika (vagy olykor baján) mifelénk tangóharmonikaként ismert, s inkább a "könnyebb" műfajok képviselői használják szívesen és nagyon jól. Néhány kortárs komponista is felfedezte az utóbbi évtizedekben, s olyan hangzásokat teremtett, amelyek olykor alig emlékeztetnek a hangszer megszokott hangjaira. Érdekes, hogy például Gubajdulina is több művében szólaltatja meg ezt a hangszert.

ˇ

A lemezen három Bach mű is hallgatható: viola da gamba és csembaló szonáták. A csembalót Hölszky a harmonikával helyettesíti, mintegy hitelesítve a hangszert, amely nem változtatja meg a Bach opuszok hatását, hangzását is aligha módosítja jobban, mint a mai csembalók a Bach korabeli hangszerekhez képest.
ˇ
Számomra azért is különösen érdekes ez a lemezösszeállítás, mert újabb bizonyítéka annak, hogy a leginkább "meredek"-nek tartott kortárs zeneszerzők mennyire szorosan kötődnek Bach-hoz.

No comments: