Saturday, October 03, 2015

Samuel Barber

Prayers of Kierkegaard

2011-ben a West Hill Radio Archives nyolc lemezből álló lemezsorozatot adott ki Samuel Barber műveiből.A sorozatban kapott helyet a Prayers of Kierkegaard című  körülbelül tizennyolc perces opusz.

Barber négy Kierkegaard ima szövegének részleteiből állította össze a négy tételes kompozíció szövegét.


A kiválogatott szövegek:


"ISTEN VÁLTOZATLANSÁGA"


Te VÁLTOZATLAN, kit senki és semmi meg nem vál­toztathat.... változatlansá­god megtanít, hogy saját érdekünkben, feltétel nélkül engedelmeskedve szavadnak nyugalmat találjunk, és megpihenhessünk változatlanságodban!  ...a  veréb nélkülözése is megindít, amit mi észre sem veszünk, egy ember sóhaja, mindez meghat téged, ó Végtelen Szeretet: de semmi meg nem változtathat,  ó, Változatlan!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"MENEDÉKÜNK"
 Úr JÉZUS KRISZTUS! Egész életedben kitartottál a szenvedésben, hogy engem is megments; ah, de mégsem múlt el szenvedésed ideje. Ugye, eltűröd ezt a szenvedést is, megmentőn és megváltón, a türelem szenvedését,  melyet én okoztam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 "ÚRVACSORA ALKALMÁBÓL"
 MENNYEI ATYÁNK! Jól tudjuk: Te vagy, ki mind­kettőt megadja: az akarást és a cselekvést;  a vágyat is, mely magával ragad, hogy általad, Békéltetőnkkel és Üdvözítőnkkel közösségünket megújítsuk. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

"BŰNBÁNAT"
MENNYEI ATYÁNK ! ...  add, hogy a bűn soha többé ne uralkodhasson el rajtunk oly mértékben, hogy testet öltve újra neked kelljen kiragadnod minket a bűn mélyéről.


No comments: