Thursday, October 08, 2015

David Griffith: Egy nemzet születése

Művek, viták ~ utóélet

Az első Ku-Klux Kant 1865. december 26-án Tennessee államban hat háborús veterán alapította.

1915-ben Atlantában újra alapította William Joseph Simmons metodista pap.

A Ku-Klux Klan a másság üldözésének emblematikus kifejeződése. Működése a bűncselekmények sora.

1915-ben készült David Griffith monstre - több, mint háromórás - filmje (The Birth of a Nation), amely óriási felháborodást és vitát váltott ki. A film elfogult, hamis és gyűlöletkeltő, különösen arányaiban, az amerikai történelem bemutatásában. Ugyanakkor az első példája a korai (néma) filmek között a tömegjelenetek fényképezésének, egyes történések pontos rekonstruálásának  (például a Lincoln elleni merénylet).

Kritikusai szerint az Egy nemzet születése propagandafilm, amely egyoldalúan mutatja be be az amerikai történelmet és az északiak, déliek és a színesbőrüek abban játszott szerepét, számos jelenete miatt egyértelműen rasszizmussal vádolható a film; ezenkívül egyesek szerint azt sugalmazza, mintha a Ku-Klux Klan lett volna képes igazán megőrizni a nemzet egységét. Már a maga korában is óriási tiltakozást váltott ki a nézőiből. Tüntetéseket is szerveztek a film ellen.

Ugyanakkor - filmtörténeti szempontból - Dziga Vertov és Eizenstein munkája mellé sorolják, de későbbi rokonságban van vele Leni Riefenstahl munkássága is.

A film az interneten teljes egészében megnézhető: ITT

A film zenéje, amelyet Griffith utólag feltett a néma filmre - nézetem szerint - olyan egyveleg, amely nem érezteti a film keménységét, inkább idilli hangsúlyokat ad.

Minden bizonnyal ez is oka lehet és ugyanakkor meglepő, hogy Paul D. Miller aka DJ Spooky zenét szerzett a film nyomán. Sőt magából a filmből is "remixet" készített. A zenének és a filmnek a Rebirth of a Nation (Egy nemzet újjászületése) címet adta, s - gondolom - ez mindent kifejez. A lemez 2015-ben jelent meg.

A zenét a Kronos Quartet adja elő.

A felvételről részletes tanulmány olvasható: ITT

A most negyvenöt éves DJ Spooky több diplomás kortárs zeneszerző. Dolgozott Xenakisszal, remixet készített Steve Reich szerzeményéből és a Sub Rosa kiadó archívumából válogatott nagyszerű mixet készített (Rhythm ~ Science) többek között Berio, Scelsi és Debussy nyomán, még a magyar Scola Hungarica felvételét is felhasználta.

Az alábbi videón az eredeti film néhány részlete látható DJ Spooky zenéjével.



Közben menéztem azt a több mint egyórás filmet, amit DJ Spooky a fenti filmből mixelt. Egyedülálló teljesítmény. A háromórás filmet lerövidítette, néhány helyen illusztrálta, részleteket körülrajzolt vagy kiemelt. Az eredeti film mondanivalója meglehet szelidült ugyan, de a problémák, a társadalmi feszültségek mindmáig megvannak. 




A film elejéről és végéről idézek rövid részletet.

      

No comments: