Monday, January 21, 2013

Alföldi Róbert és Charpentier


Marc-Antoine Charpentier - Trois Histoires Sacrées

Három bibliai történet francia-magyar koprodukcióban

A Versailles-i Királyi Kastély évszázadokon át megőrizte pompáját és egyedüli fennhatóságát a barokk művészetben. A Kastély minden évben fesztivált rendez a barokk zene legjobbjainak részvételével, ám első alkalommal állított fel koprodukcióban operát külföldi partnerrel.
Ez a megtiszteltetés  magyar művészeknek jutott, akik 2005. decemberében a Versailles-i Kastélyban, a Napkirály eredeti játszóhelyén, francia művészekkel közösen mutatták be a barokk zeneszerző, Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) Trois histoires sacrées című, három történetből álló darabját.
Versailles-ban volt az első előadás 2005. december 6-án, a második előadásra Budapesten, a Thália Színházban került sor 2006. március 21-én.

Az előadás rendezője Alföldi Róbert volt.

Négy részletből készítettem pár perces keresztmetszetet a nagyon gyenge amatőr felvételből. A montázs nem a zenei vonatkozásokat emeli ki, hanem a rendezést. Az énekesek, a kórus mozgása, a táncosok közreműködése, megannyi bizonyíték: mennyire fontos a látvány, a rendezés.

A sok éve történt esemény felidézését az is aktuálissá teszi, hogy a budapesti Nemzeti Színház művészeti sorsát a jövőben nem Alföldi Róbert fémjelzi majd…

No comments: