Saturday, September 03, 2011

Dante és az MKB (bank)
A cím nem poén, ritka jelenséget takar. Az MKB Professzori Klubja a Világgazdasággal karöltve eszmei és gazdasági hátteret adott egy kitünő eseményhez.
Az itt bemutatott hangoskömyv rövidesen kapható lesz, ám a látvány nem volt akármi. Egy parányi világ teljes részletességgel épült meg egy asztalon, a teljes dantei történetet kísérve. A színész ennek a "liliputi" világnak a közepén ülve mondta el az ugyancsak nehéz szöveget - kitűnően.
Nagyot alakítottak az operatőrök. Ugyanis nagyméretű kivetítőkön összejátszották a színésszel a díszletet, s így emberi méretűvé nagyobbítódott a "terepasztal". Nagyszerű munka.
Viszont: csak egyetlenegyszer adták elő. A díszlet előreláthatóan múzeumba kerül. Vajon miért? Hiszen az előadás költségei többszöri előadás esetén relatíve csökkennek.
Ennek a megítélése és kibogozása már nem az én kompetenciám. Mindenesetre örültem az eseménynek és annak, hogy részese lehettem. A színész a kitűnő Kolovratnik Krisztián, a rendező Lukáts Andor volt.
A helyszín: a Lurdy Ház...
Az alábbiakban megpróbálok impressziót kelteni a látványról, amit Gyöngyössy Zoltán fuvolajátéka kísér (az előadás során ezek a részletek az egyes énekeket vezették be).

No comments: