Saturday, May 08, 2010

A „médiákok”… Hogyan helyes? - nem vitatkozom... ˙
Persze legyen: médiák!
˙
Medias!
˙
Nézem, olvasom egyre gyérülő érdeklődéssel a „médiákokat”. De ami fontosabb:
˙
A frusztráltak
˙
Beszélnek dolgokról, s nem tudni: mi lehet a véleményük. Csak indulatok vannak, nem is tudni ki vagy mi ellen. Nagy érdeklődéssel figyelem őket. Nem a direkt elhangzó, olykor otromba, olykor finomkodó, olykor áltöprengő mondatokat. A mögöttesre vagyok kiváncsi. Az egyik író, olykor a másik is, költő, lapszerkesztő, riporter, színész – megannyi foglalkozás, hivatás. De valahogyan nem elég! Elkopott vagy soha nem volt tehetségek, óriási ambícióval megvert dilettánsok, akik a politika köpenyébe rejtőzve törekednek a vágyott elismertetés felé. S ha a politika úgy sodorja: sikerül is! Mert – sajnos – rengeteg önmagát túlbecsülő, ám velejéig frusztrált ember él e honban, aki nem tanulta meg a többeszám első személy használatát, s így mindig csak másra-másfelé mutogat: ők – ők – ők. S vigaszt nyer.
˙
Hogyan is mondta egy Majális kapcsán Radnóti 1944. május 10-én?
˙
„duzzasztja testük sok kicsiny siker
S nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.
˙
Lehetnének talán még emberek
Hisz megvan bennük is, csak szendereg
Az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.”
˙
Nem reménytelen?... - kérdem....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A félműveltek
.










A hangnem általában felsőbbséges. Mindent tudnak ők, csak most éppen azt mondják, amit mondanak. Amúgy hihetetlen dolgokat kevernek össze, s előítéletes értetlenségüket olykor büszkén vállalják. Elnézést a kifejezésért, de a könyvkiadásban dolgozva húsz éven át sokszor mondtuk kollégáim között egy-egy ilyes „alkotásra”: szar – szappan – szalámi, alliterál ugyan, de azért nem vers…
.
Hallani itt Andy Warholról például akkora locsogást, hogy az ember valóban nem érti, hogyan verte át Warhol a kor szinte megszámlálhatatlan, s a félművelt előadó szerint is kiemelkedő tehetségét. De hát - istenem – népszerűek vagyunk és nagyszerűek, meg különben is: aki nem hiszi járjon utána.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A guruk
˙
Mindent tudnak . Gondviselés, varázs, öröm, szeretet, jóslat – egyre megy, mondhatnám „smafu” - eklektikus mindentudásuknak nincsenek gátjai, akadályai. Megoldják, akár az éjszakai televíziók jósnői. Tevékenységük nyomán rémes ostobaságok uralkodnak, sarlatán elméletek terjengenek, szakmai hazugságok tudományos rangot kapnak. De semmi baj, fő, hogy közönségük engedelmesen bevegye a mindennapi hazugságokat a „médiákok-ból.
˙
Da capo – és megint elölről. Tájainkon nagy ambíciók viharzanak mostanában, ám a szemlélet nemhogy a régi marad, de tudomásul veszi a vezényszót: hátra arc!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
21. század? Nem! A 20. század nem ért még véget...
˙

No comments: