Wednesday, May 26, 2010

Wieszt János...
˙
Soha nem hallottam ezt a nevet. Viszont a XI. kerületben - ahol immár harminchét éve lakom - úton-útfelen ezt a plakátot látom.
˙
Ki az a Wieszt János?...
˙
Utánanéztem: a XI. kerületben frakcióvezető (MSzP), s valamilyen - talán három éve történt - zavaros vesztegetési ügye tárult fel a napokban. Állítólag a vesztegető "buktatta le". A vesztegető tehát bűntelen? Hiszen akkor bárki, bármikor, bárkiről felteheti a kérdést, hogy az általa fényképezett személy voltaképpen kicsoda!...Ennyi az információ.
˙
A dolog megítélése nem tartozik rám. Arra vannak hatóságok, ügyészség, bíróság, rendőrség miegymás.
˙
A politika is rágódhat rajta - nem érdekel.
˙
De hogyan kerül ez a plakát az utcára? Ki rakta illetve rakatta ki? A név hordozóját elítélték már? Személyiségi jogaival hogyan áll a plakát névtelen készítője?
˙
Hangsúlyozom: nem tudom megítélni az ügyet. Azt tapasztalom, hogy ilyenfajta ügyektől hangos a média, az újságok, a televíziók, a rádiók. Időnként korábban ismeretlen embereket láncon vezetnek a képernyőn...
˙
De hogyan történhet meg, hogy egy névvel telerakják a főváros legnagyobb kerületét, holott a zavaros információ szerint is egyelőre csak gyanú merült fel.
˙
De ha minden bebizonyosodik, akkor van-e valakinek is joga ilyen plakátok terjesztésére. Hiszen akkor bármikor, bárkiről készíthet bárki ilyesmit, s kiragaszthatja ország-világ számára, hogy az általa plakatírozott személyt meg kell ismerni, hiszen feltették a kérdést: "ki az a Wieszt János"?
˙
Mit mondhatok? Ez bizony nem Európa!
˙
Mostanában majd így élünk?!...
˙

No comments: