Sunday, May 16, 2010

Pier Paolo Pasolini
˙
az Európa Könyvkiadó kiadásában (2010)
˙
A monográfia szerzője, Nico Naldini (*1929), Pasolini unokatestvére, kiváló irodalomtörténész, de Pasolini egyes filmjeinek munkatársa is volt. A könyve több mint húsz éve jelent meg olaszul, így Pasolini máig kiderítetlen halálával kapcsolatban az akkori végkövetkeztetést mutatja be: egy fiatal fiú végzett a művésszel. (Éppen mostanában derül fény arra, hogy Pasolinit a hatalom ölette meg.)
˙
Pasolini a hatalom minden formáját megvetette. Szembe került a hatalommal, az állammal, az egyházzal. Munkássága ugyanakkor mindmáig óriási hatású.
˙
Idézet egy Pasolinival készült interjúból:

Úgy vélem, soha, semmilyen esetben sem szabad előre félni attól, hogy a hatalom és a hatalmi kultúra eszközként használ bennünket. Úgy kell viselkednünk, mintha ez a veszélyes eshetőség nem is létezne. Mondanivalónk őszintesége és ellenállhatatlan késztetése a legfontosabb. Soha semmilyen módon sem szabad elárulnunk a mondandónkat, még kevésbé szabad pártos módon diplomatikusan hallgatnunk.
Ám úgy vélem,
utána igenis tudnunk kell belátni, hogy esetlegesen milyen mértékben használt ki bennünket a mindent magába olvasztó hatalom. És ha őszinteségünket vagy ellenáll-hatatlan késztetésünket a hatalom saját céljaira használta ki és manipulálta, akkor, azt hiszem, kell hogy legyen annyi bátorságunk, hogy megtagadjuk, amit mondtunk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A hatalom - mondta öreg barátom - kórokozó: aki nem immunis vele szemben, menthetetlenül megbetegszik...
˙
Pasolini egész életében a hatalom - mindenféle hatalom - ellen küzdött. A hatalom iszonyú aberráltságáról szól legvitatottabb filmje, a Salò.
˙
… a passiójátékot - mondta -esztetizálásnak éreztem, ezért másféle képekkel és tartalmakkal kellett megtöltenem. Négy náci módszeresen átfésüli a vidéket; a Sade-féle kastély, ahol a foglyokat összegyűjtik, afféle miniláger. Arra voltam kíváncsi, hogyan működik a hatalom, amikor megtagadja emberi mivoltát, és tárggyá változtatja az embert.
˙

















Pasolini temetésén sokezer ember vett részt. Azok, akik megtanulták Pasolinitól: mit jelent a hatalom kórokozója















No comments: